Пролетните храни и кожата. Как да се адаптираме след великденските пости?

_MG_3369

– Д-р Паскова, с настъпването на пролетта ни нападнаха обриви и всевъзможни кожни проблеми. Свързано ли е това с нитратите в пролетните зеленчуци?
– Вредните химикали в марулите, краставиците например може да окажат известно влияние върху  кожата, но пък тези зеленчуци са и много полезни. Задължителни са в менюто ни, защото подобряват обмяната на веществата и действат детоксикиращо. Не бих направила директна връзка между тях и кожните проблеми.
– Някои лекари препоръчват да не се ядат ягоди до края на май, тъй като ранните били пълни с вредни химикали?
– Ако претеглим вредните неща, при всички случаи е по-добре да изядем ранна ягода или зеленчук – въпреки химията в тях, вместо рафинирана захар или месо с хормони. Едно обилно измиване е повече от препоръчително.
– Ако пролетните зеленчуци и плодове не са причината за лошото състояние на кожата ни през пролетта, къде е проблемът?
– В това, че не сме направили необходимото за кожата си през есенно-зимния сезон. Натрупаният на повърхността на кожата слой мъртви клетки трябва да бъде премахнат, за да се подпомогне обновяването й. Допълнително смяната на сезона стресира кожата и тя се нуждае от време за адаптация. Добри помощници в това начинание са  химическия пилинг или микродермабразио.
– Много дами, които по време на великденските пости са имали прекрасна кожа, се сдобиват с пъпки и дори акне след края им. Защо? 
– Защото веднага започват да ядат яйца, козунаци, сирене в съчетание с по-малко движение. Това е шок за организма. Най-хубаво би било след постите да има около седмица захранване със зеленчукови и плодови сокове, както е след всяка продължителна диета. Понеже са празници, ясно е че малко хора ще устоят на пълната с мазнини, въглехидрати и белтъци храната. Но поне да не я приемат на едно хранене. Първо салата с едно яйце, след поне час – агнешко, по-късно  козунак. Съчетаването на тези храни в едно хранене води до панкреатични и жлъчни кризи, отразява се лошо и на кожата ни.
– Рибата се смяташе за храна, осигуряваща перфектна кожа, но това се промени. Защо? 
– Заради замърсената околна среда. Рибата се оказва най-големият носител на тежки метали. Риба тон трябва да се яде не по-често от веднъж  месечно, защото организмът не може да изхвърли металите, които са погълнати в океана. Сьомгата пък се оказа не толкова богата на Омега киселини, колкото си мислехме. Ако застои, в нея се развиват микроорганизми, които са токсични. Риба от консерви изобщо не трябва да се яде. От всички риби, скумрията – най-старата риба, се оказва най-полезна, но и тя не трябва да се яде повече от 2 пъти седмично.
– Дискусия „за“ и „против“ се води и за млякото – друг считан за задължителен продукт за красива кожа и здрави кости.
– От млечните продукти козето сирене и козето мляко са най-толерантни към организма. В кравето мляко трябва да изпием около 2 литра, за да получи организмът достатъчно калций. Затова по-добре да си набавяме калций от закуска с две лъжици семена.

* Част от интервю с д-р Паскова, публикувано във в. „България днес“, на 18.04.2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *