Предпразничният стрес и кожата

koja

Стресът и кожата

Забавни или стресиращи са празниците за вас? Между партитата, хотелите, роднините които идват на гости, пътуването напред-назад, пазаруването в последния момент, приготвянето на търпезата, малкото сън и т.н., със сигурност Коледната ваканция може да се окаже по-скоро напрягаща – отколко приятна почивка. Като добавим студеното време и прекаляването с някои храни и напитки, реакцията на кожата ни съвсем не е изненадваща – суха, отпусната кожа с петна, торбички под очите и загуба на блясък. А точно сега искате да изглждате страхотно – свежи и блестящи!

Решението

Без паника! Има как да се справите с всичко това. Първо веднага започнете превантивните грижи за кожата. Стресът и приемането на алкохол, водят до дехидратиране на кожата . Не забравяйте хидратиращия крем! Ако кожата ви е склонна към акне, стресът – особено при жените, може да доведе до произвеждане на повече тестостерон, което да провокира пъпките.  Погрижете се за акнеичната си кожа със специално създадените за нея серии за грижа за кожата, които се предлагат от почти всяка мединска козметична марка.

Съвети за красива кожа на празниците

Където и да планирате да бъдете на празниците тези полезни съвети ще ви помогнат да се справите с изтощението и стреса, и ще изглеждате страхотно.

  1. Винаги отстранявайте грима си, преди да си легнете. Ако пропуснете тази стъпка ще запушите порите, причинявайки раздразнение и пъпки.
  2. Ако кожата ви е червена и раздразнена от акне или сухота, избягвайте да носите цветове като червено, розово или бургундско. Зачервяването на лицето ви ще бъде по-видимо, когато носите тези цветове. Изберете цвят, който съвпада с вашите очи и хората ще бъдат по-привлечени да гледат очите ви, отколкото кожата ви.
  3. Стресът може да влоши акнето, псориазиса, розацеята и други кожни състояния. Управлявайте го чрез упражнения, правилно хранене и използване на техники за релаксация, за да се чувствате по-спокойни. Това може да ви помогне да подобрите кожата си.
  4. Избягвайте да триете очите си и да докосвате кожата на лицето си. Може да сте склонни да разтривате очите си, когато сте уморени или стресирани, но това ги прави червени и дразни кожата около тях, причинявайки бръчки.
  5. Обърнете специално внимание на краката си, особено след пазаруване и разходки, над обичайното. Потопете краката си в хладка вода и ги масажирайте с дебел слой хидратиращ крем. Или още по-добре, отидете на педикюр. Това е чудесен начин да се отпуснете и краката ви да изглеждат красиви.
  6.  Пийте вода през целия ден. Ако приемате алкохолни напитки, увеличете количеството вода която пиете, преди да си легнете и на следващия ден, за да избегнете сухата кожа. Също така, намалете количеството чай и кафе, които пиете, тъй като те имат тенденция да дехидратират тялото ви. Стойте далеч от газираните напитки, колкото е възможно повече.
  7.  Вместо допълнително парче десерт или още един бонбон, хапнете някои плод или салата, за да помогнете на кожата ви да изглежда здрава и свежа. Това, което ядете, влияе върху цялостното ви здраве, а здравето на вашата кожа е част от него.
  8.  Ако пиете алкохол, изберете чаша или две само червено вино. Червеното вино има антиоксидантно действие върху сърцето. Това, което е добро за сърцето ви, е добро и за кожата ви.
  9. Не пушете! Пушенето прави кожата да изглежда суха и отпусната, защото намалява кислорода които достига до нея, това води до образурването на бръчки, особено тези малки фини линии около областта на устните (познати като пушачески бръчки).
  10. Не прескачайте и не пренебрегвайте режима на грижа за кожата, дори ако сте прекалено уморени или прекалено стресирани по време на празниците. Отделянето на време за почистване, овлажняване и грижа за кожата ви ще се изплати, като се запази по-млада, по-свежа и по-здрава.

Надявам се да намерите време за себе си по празниците, без значение колко уморени и стресирани се чувствате. Вземете превантивни мерки и не допускайте стресът да се отрази на вашето здраве и кожа. Въпреки всичко, празниците са най-хубавото време от годината, насладете им се с усмивка и бляскава кожа, като запазите час за дерматолог преди суматохата. Процедурите и съветите на вашия лекар, ще бъдат адресирани към индивидуалните нужди на кожата ви и ще я запазят здрава, красива и млада.

 

За допълнителна информация и консултация със специалистите на Derma Vita тел.: 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *