Как витаминният дефицит засяга кожата?

Витамините са от съществено значение за здравето и функциите на тялото ви, а в наши дни лошото хранене и стресиращият начин на живот често могат да доведат до недостиг на витамини. Това, което много хора не осъзнават, е степента, до която недостигът на витамини влияе върху здравето на кожата.

Витамин D е един от най-добрите витамини за здравето на кожата ви, но тъй като се говори толкова за вредните ефекти от излагане на слънце, много хора не получават достатъчно дневен показ на слънце и от там и витамин D. Само 10 до 15 минути дневно излагане на слънце помага при производството на витамин D. Въпреки това, ако това не е опция, може да се наложи да вземете изкуствена версия на витамин D3, който е видът витамин D, който хората произвеждат. Този дефицит на витамини може да се появи по няколко причини.

Липса на витамин D:

  • В продължение на определен период от време, ако спазвате стриктно веганско хранене, може да се появи липсата на витамин D, защото повечето естествени източници са на животинска основа, включително риба и рибено масло, яйчен жълтък, сирене, мляко и говежди черен дроб.

Ограничено излагане на слънчева светлина:

  • Тялото ви произвежда витамин D, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина, така че ако сте вкъщи, живеете в северните ширини, носите дълги дрехи или покривки за глави поради религиозни причини или имате професия с ограничено излагане на слънце, може да ви е необходима добавка от витамин D.

Тъмна кожа:

  • Меланинът, намалява способността на кожата да произвежда витамин D, в отговор на излагането на слънчева светлина. Възрастните с по-тъмна кожа могат да бъдат изложени на висок риск от дефицит на витамин D.

Витамин С подпомага грижата за кожата, защото има антиоксидантни свойства и е важен за синтеза на колагена. Приемането на витамин C през устата може да повиши ефективността на слънцезащитните продукти, приложени върху кожата ви, за защита от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Това се постига чрез намаляване на увреждането на клетките и подпомагане на лечебния процес на телесни рани. Той също така може да помогне да се отстранят признаците на стареене поради жизненоважната му роля в естествения синтез на колаген в организма. Той помага да се лекува увредена кожа и в някои случаи помага да се намали появата на бръчки. Признаците на този недостиг на витамини могат да включват:

  • Груба, суха кожа
  • Рани, които не се лекуват бързо
  • Лесно натъртване
  • Повишени инфекции
  • Скорбут – това е тежка форма на дефицит на витамин С, която причинява анемия, изтощение, подуване в някои части на тялото и понякога улцерация на венците и загуба на зъби.

Витамин Е. Основната функция на витамин Е в грижата за кожата е да предпазва от увреждане от слънцето. Витамин Е абсорбира вредната ултравиолетова светлина от слънцето, когато се прилага локално и помага да се сведе до минимум увреждането, причинено от ултравиолетовите лъчи. Локалните продукти, които съдържат както витамин Е, така и витамин С, се оказват по-ефективни от тези, които съдържат само един от двата вида. Витамин Е също помага при лечението на възпаление на кожата.

Витамин К е основно хранително вещество, което е необходимо за регенериране при наранявания, тъй като регулира нормалното кръвосъсирване. Освен това, подпомагайки транспортирането на калций през цялото тяло, витамин К може да бъде полезен и за здравето на костите, тъй като може да намали загубата на костна маса и да намали риска от костни фрактури. Той също може да помогне за предотвратяване на калциране на артериите и други меки тъкани. Витамин К помага да се осигури здрава кожа и е от полза за борба с бръчките и преждевременното стареене. Признаците за дефицит на витамин К могат да включват лесно кръвонасядане, остеопороза и стомашно-чревно кървене. Онези, които са най-застрашени от дефицит на витамин К, са хора с хронично недохранване, алкохолна зависимост и всички със здравословни проблеми, които ограничават усвояването на хранителни витамини.

Ниацин. Ниацинът, известен също като витамин В3, играе жизненоважна роля в клетъчния метаболизъм и разграждането на въглехидрати, мазнини, протеини и мастна киселина и холестеролен синтез. Пелагра е заболяване на късна фаза на дефицит на ниацин, причинява различни кожни симптоми като дерматит и тъмно-люспест обрив. Всъщност думата „пелагра“ идва от италианската фраза за „груба или сурова кожа“. Кожните симптоми често са първите, които се появяват и могат да се влошат дори при слаб дефицит на ниацин за дълъг период от време.

Допълнителни хранителни вещества за добро здраве на кожата:

  • Цинк
  • Омега-3 мастни киселини
  • Биотин
  • Сяра
  • Пантотенова киселина (витамин В5)
  • Селен
  • Силициев двуокис
  • Пробиотиците

Витаминните добавки са важна част от цялостното ви здраве, включително здравето на кожата ви. Но, както майка ви казва: „умереност във всички неща“. Не прекалявайте с приема на витамини, и ако имате въпроси, консултирайте се с вашия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *