5-те грешки при слънцезащитата, които всички правим и как да се предпазим от преждевременно стареене

woman-2171870_1920

Д-р Катя Паскова съветва как да предпазим кожата.

Във войната със стареенето ние пропускаме UV защитата, което е основния фактор за състаряване на кожата.

Да, всички знаем, че трябва да използаваме слънцезащитен крем, но проблемът е, че не го правим правилно. И така, къде грешим?

Вижте 5-те от най-големите грешки в слънчевата защита, които всички правим:

1. Повечето от нас нанасят слънцезащитния крем само сутрин. Проблемът е, че за да са ефективни слънцезащитните средства те трябва да се нанасят 30 минути преди излагане на слънце, в противен случай оставяме кожата незащитена. Също така не бива да забравяме и нещо важно – ефективността на слънцезащитата, дори и най-високата (SPF 50+) се изчерпва след 2-ия час.

2. Друг голям проблем е, че не нанасяме достатъчно количество фотозащитен крем. Повечето от нас използват половината или по-малко от половината от необходимото количество. Препоръчителната доза за адекватна защита е приблизително една супена лъжица за цялото тяло.

3. Почти всеки от нас забравя да нанася фотозащитен крем на всеки 2-3 часа. Това оставя кожата незащитена през по-голямата част от деня.

4.  Често оставяме незащитени много зони от нашето тяло. Най-често пропускаме деликатната област около очите, това е мястото, където кожата ни е по-тънка и признаците на стареене се показват по-бързо от всяка друга част на лицето. Основната причина да стареем по-бързо около очите се дължи именно на това, че не използваме слънцезащитни средства, за да ги защитим. Статиската показва, че честотата на рак на кожата на лицето е по-висока, отколкото навсякъде другаде.

5. И най-накрая, повечето от нас си мислят, че нашата кожа се нуждае от защита само при пълна слънчева светлина. Но дори когато слънцето не е ярко, все още има вредни ултравиолетови лъчи, затова е важно да предпазваме кожата ежедневно и целогодишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *