„Спуканите“ капиляри – можем ли да ги заличим? Как да се предпазим?

kapilqr

Да, ако се сещате за онази гледка, която сте виждали и сте си казвали „Ужас!“, това са те – малки лилави мрежички от разширени или спукани капиляри.  Не изглеждат никак добре, но не е нерешим проблем.

По принцип разширените капиляри и малки вени (с диаметър под 2-3 мм) много рядко представляват здравословен проблем, но със сигурност причиняват естетичен дискомфорт и по-рядко неприятни усещания. Понякога тези малки кръвоносни съдове се обединяват по няколко и образуват мрежа от капилярчета. Част от хората с подобен проблем се счита, че по-късно получават и разширени вени.

Решението на проблема трябва да бъде двустранно, т.к. не е най-важно да заличим моментното състояние, а да предотвратим следващи подобни. За малките капиляри естетичната дерматология предлага съвременни решения. Лазерните технологии са пример за това. Има много разновидности на подобни лазери. Един от тях е Excel V– наричат го специалист  в борбата срещу неприятните червени бузи и носове и лилавите мрежички по краката. Използва се и за третиране на кафевите петънца по лице, шия, деколте и ръце. Този лазер е уникално съчетание от 2 други с различна дължина на вълната, за да може да се покрие целия спектър от цветове на съдовите образувания – от син и тъмнолилав до светлочервен. КТР лазерът или т. нар. зелен лазер е специалистът в премахването и на най-фините съдчета, които най-често откриваме по носа и около ноздрите. Nd:YAG лазерът атакува по-тъмните и големи капиляри и малки вени по всички части на тялото. С него, освен това, спокойно може да се третират и хора с по-тъмен цвят на кожата.

Технологично така стоят нещата, тези нови лазери заличават капилярите на 100%. Но какво може да предизвика повторното им появяване? Много фактори са в състояние да допринесат за появата им. Най-честите са:

– Възраст;

– Факторът наследственост и индивидуални особености.

– Хормонални промени –пубертет, бременност и менопауза, прием на контрацептиви.

– Затлъстяване.

– Застоял начин на живот.

– Излагане на слънчева светлина.

 

Как да се предпазим:

– Нанасяйте слънцезащитен крем, за да предпазвате кожата на лицето ;

Правете упражнения, за да заздравите мускулатурата на краката, да се подобри циркулацията и повишите тонуса на венозната стена. Може да наблегнете повече и на ходенето или бягането;

Контролирайте теглото си, за да се избегне увеличаване на налягането върху съдовете;

Не кръстосвайте краката си продължително време, докато седите;

– Когато почивате, си вдигайте краката колкото може по-дълго;

Недейте да седите или стоите прав/а за дълъг период от време. Ако трябва продължително да останете прав/а, премествайте тежестта от единия на другия крак на няколко минути. В случай, че се налага да седите по-дълго време се раздвижвайте и си правете кратки разходки на всеки 30-40 минути;

– Носете специални еластични чорапи и избягвайте твърде тясно облекло, което притиска талията, седалището или краката;

– Препоръчва се да не носите обувки на високи токчета дълго време;

Намалете солта в храната и се хранете с храни богати на фибри.  Както е известно фибрите подобряват храносмилането. Така се намалява възможността от запек, който спомага за поява на разширени вени.

Коментари (5)

  1. Виктория

    Имам спукани капиляри по външната част на бедрата, много са и е адкси дискомфортно.
    Кога е най-удачно да започна процедури с този excel-v лазер?

  2. мария

    Имам спукани капиляри по врата как става премахването с лазер

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте

      Заповядайте на една консултация с наш специалист.

      Поздрави

  3. Мария Тодорова

    Имам един въпрос към вас. Мъжъми има капиляри по краката, такива са че седят синю, те са от коляното на доло. Как трябва да се излекуват

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте

      Най-добре е да дойде на един преглед, за да изготвим план за лечение.Имаме много добър лазер за премахване на капиляри. Необходими са няколко процедури венъж месечно.

      Поздрави
      Д-р Паскова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *