Можем ли да премахнем стриите?

Вижте топ 3 съветите на дерматолозите от клиника Дерма Вита.

Уникалното качество на кожата – разтегливост, често е подложено на сериозни изпитания, при процеси като бременност, рязко увеличаване на теглото, бързо израстване през пубертета, както и при различни хормонални нарушения. Рязката смяна на теглото води до увреда и разкъсване на влакнестите структури в дермата. На повърхността на кожата, това се вижда като познатите на всички продълговати и леко хлътнали белези, наречени стрии.

Местата на които се появяват най-често са: коремът, бедрата, гърдите, горната част на ръцете и долната част на гърба. Когато стриите са „пресни”  (до 6 месеца), те най-често са пурпурни или червеникави на цвят. С годините стават бели и леко сребристи. Стриите не са опасни за здравето, но често са причина за подтиснатост и ниско самочувствие.

Естетичните дерматолози на клиника Дерма Вита ви представят 3 стъпки към подобряване качеството на кожата и премахване на стиите:

#1 Превенцията е най-доброто лечение.

Хидратирането на кожата е най-сигурната превенция. Изследвания доказват, че редовното хидратиране с бадемово масло, съчето с 15-минутен масаж намалява развитието на стрии. Прилагането на бадемовото масло без масаж, обаче няма същия ефект. Препоръчва се нанасяне на бадемово масло с масажни движения минимум един път на ден.  Всички кремове, масла и лосиони за стрии имат основно превантивно действие. Те не оказват ефект върху вече появили се стрии.

#2  Лечение с лазер

Станалите вече бели и леко стребристи стрии, се лекуват най-ефективно с лазер. Lumenis ResurFX е последно поколение неаблативна, фракционирана лазерна технология с дължина на вълната 1565 нм. Неаблативен означава, че не нарушава  повърхностния слой на кожата, т.е. няма рани след процедурата. ResurFX действа чрез създаване на множество микроканалчета в дълбочина на кожата, които стимулират производството на нов колаген и заглаждане на съществуващия дефект. ResurFx e една от най- ефективните съвременни технологии за лечение на стрии. Апарата притежава скенер, който насочва лъча само към увредения участък кожа без да засяга здрава тъкан. Стотиците комбинации от форма и плътност позволяват на опитния лекар да приложи индивидуален подход, според нуждите на пациента.

#3 Cutera Excel V срещу „пресни” стрии

При стриите в пълна сила важи принципът за ранното им лечение. Колкото по-рано започнете, толкова по-добри ще бъдат резултатите. Когато стриите са пресни (до 6 месеца), те най-често са виолетови или червеникави на цвят. Cutera Excel V системата ни дава възможност напълно да индивидуализираме подхода спрямо особеностите и нуждите на всеки пациент. Това се дължи на комбинацията от два лазера с различна дължина на вълната (КТР и Nd:YAG). Благодарение на тях се покрива целия спектър от цветове на съдовете – от светлочервен до пурпурен и тъмнолилав. Cutera Excel V технологията повлиява най-добре пресни стрии. Тя води до бързото им избледняване, а в дълбочина се активира производството на нов и здрав колаген.

За добър резултат при отстраняването на стриите е желателно да се консултирате с опитен дерматолог.

 

*Материалът е публикуван в www.rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *