Пъпки с наближаването на есента. Какво да правим?

pil

Случвало ли ви се е след морето да виждате как всеки ден се появяват нови и нови пъпки? Да, това е акне, завърнало се с пълна сила. Малко са тези, които не са страдали от акне в някакъв етап от живоат си. Близо 80 % от нас са имали нашествие от пъпки, черни точки и запушени пори в определен момент във възрастта между 11 и 30 години. Акнето отдавна не е проблем само за тинейджърите, все по-често стартира и след 25 годишна възраст.

Горещото лятно време може да влоши доста кожни състояния или проблеми, това важи  и за някои от страдащите от акне. Летният сезон изисква доста специфични грижи за кожата поради съчетанието от по-голяма УВ експозиция, топлина и прекарване на повече време навън и на слънце.

Много хора вярват, че излагайки се на слънце подобряват състоянието на акнеичната кожа. По време на самия престой на слънце в началото настъпва едно леко подобрение поради това, че слънчевите лъчи в някаква степен намаляват броя на бактериите, участващи в развитието на акнето. Затова много хора приемат, че слънцето лекува тяхното акне. Това обаче е доста измамно, защото от друга страна, под влияние на слънчевите лъчи и по-специално УВ спектъра, настъпва уплътняване на най-повърхностния слой на кожата – роговият. Така се затруднява излива на мастния секрет и се благоприятства запушването на порите. Така че излагането на слънце без подходяща фотозащита води впоследствие до есенното влошаване на акнето. Освен това риска от пигментиране на пресни белези е значителен.

Няколко стъпки как да се справим с акнето в есенно време:

1. Пилинг и микродермабразио

Страхотни са за премахване на горния слой мъртви клетки. Освен това и двата метода премахват леките пигментации. Кожата е подготвена за всички останали есенни терапии.

2. Почистване на лицето

Акнето е доста упорито и изисква постоянни грижи. Една от тях е честото почистване при медицински козметик, при което се отстраняват пъпки и се изчистват запушените пори. Това от своя страна предотвратява появата на нови пъпки.

3. LED терапия

Тази терапия може да се прилага целогодишно. LED терапита има антибактериално действие, успокоява кожата и стимулира процесите на заздравяване. Комбинирана със системно козметично почистване дава страхотни резултати.

Коментари (2)

  1. Михаел

    Това са пълни глупости , да наистина слънцето вреди на акнето ,но изобщо не трябва да се подлага на такова „медицинско почистване“ ,което е просто трик на дерматолозите! Трябва да се третира само и единственно с качественна козметика или вътрешен и външен антибиотик при по-силно изявено акне. Единствено препоръчвам химичен пилинг ,но да е по 1/2 цикъла годишно ,което представлява 7 процедури през 7/10 дена!

  2. Д-р Катя Паскова

    Здравейте, Михаел,

    В тази статия сме изброили само част от процедурите за третиране на акне. Акнето има много различни форми и в никой случай не би могло да се посочи един единствен правилен подход за лечението му. Всеки пациент се нуждае от индивидуален подход. Медицинското почистване заема важно място в терапията на някои от формите на заболяването.

    Поздрави,

    д-р Паскова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *