Д-р Паскова – как, кога и по колко да нанасяме върху кожата от слънцезащитния продукт?

picjumbo.com_GOPR0798

Често ефектът от слънцезащитните продукти се губи заради неправилната им употреба. Колко време преди да излезем трябва да нанесем слънцезащитния продукт?

Според препоръките на световните организации, които се занимават с регламентиране състава и правилата за ползване на слънцезащитни продукти, се счита, че слънцезащитният продукт трябва да се нанесе минимум 20 до 30 минути преди излагане на слънце.

Също така не бива да забравяме и нещо важно – ако ни предстои повторно излизане, трябва да нанесем продукта отното, тъй като ефективността на слънцезащитата, дори и най-високата (SPF 50+) се изчерпва след 2-ия час.

Разбрахме, че е особено важно да започнем да употребяваме слънцезащитни продукти още през пролетта, но променя ли се изборът на слънцезащитен фактор с настъпването на лятото?

Изборът на слънцезащитен продукт се влияе не само от интензивността на слънцегреенето, а и от  субективни фактори, като лично усещане за комфорт при ползването на различни текстури – крем, лосион, олио, емулсия. Освен това колкото е по-светла кожата, толкова по-висок трябва да бъде факторът, който се ползва. Със сигурност по-леките текстури – флуиди и лосиони ще бъдат много по-приятни за ползване през лятото и вече има предостатъчно такива продукти с фактор 50. За максимално улеснение на потребителите някои от фирмите пуснаха т.нар. слънцезащитно „сухо олио” за тяло, което е прозрачно, течно и много лесно се размазва по кожата на тялото без да оставя никакви бели следи и чувство на лепнене.

На плажа редовно влизаме във водата. Колко често трябва да нанасяме слънцезащитния продукт, за да има ефект?

Агенцията по храни и лекарства (FDA), която е един от главните регулативни органи по отношение ефективността на слънцезащитните продукти от близо година забрани на производителите да обозначават на опаковките  „waterproof”. Независимо че част от продукта остава по кожата след къпане в басейн, море или потене, това не означава, че нивото на защита е същото и не трябва да се нанесе отново от продукта. Такъв тип слънцезащитни продукти трябва да бъдат отбелязвани, като „водоустойчив” (water resistant) и да е обозначена продължителността на това им действие. В повечето случаи водоустойчивите слънцезащитни продукти запазват своята ефективност в рамките на 40 минути престой във вода.

А след излизане от водата препоръчвам кожата да се попие и след това продуктът да се нанесе, за да не оставаме дълго време без защита.

Дори да сте под чадъра, слънцето се отразява от водата и пясъка и не само, че можете да почернеете, а дори може и да изгорите под чадъра ако кожата ви е по-светла и не е защитена.

В топлите и горещи дни препоръката е да се ползва фактор 50, независимо дали сме на плаж или в градски условия.

Оттам нататък оставяме на хората да изберат продукта, в зависимост от това дали искат да е тениран, дали да е пудра, както и каква да бъде неговата консистенция.

Много пудри и фон дьо тен разполагат със слънцезащитен фактор. Достатъчен ли е той или трябва да се нанася и крем с фактор?

Ако факторът в пудрите и фон дьо тена отговаря на горепосочените, не е нужно да се ползва допълнителна защита, в случай, че сме в градски условия. Много от дермокозметичните фирми създадоха тенирани слънцезащитни продукти с висок фактор под формата на пудри, кремове и флуиди, за да не се налага излишно да омазняваме лицето с ползването на няколко продукта.

Коментари (3)

  1. Ренета Стоянова

    Имам следния въпрос: след като сложа слънцезащитния продукт на лицето и отгоре фон дьо тен, излизам на разходка из града. Минават да речем 4 часа. Пак ли трябва да нанеса слънцезащита и как това да стане като имам фон дьо тен? Нещо не ми се връзва?

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте,
      На всеки 4 часа може да нанасяте тениран слънцезащитен крем или фон дьо тен с фактор – на пазара има голям избор.
      Поздрави!

  2. А.Тачева

    Здравейте,
    Искам да питам относно алергията от слънчевите лъчи.Какви продукти трябва да ползвам и през колко време да ги нанасям?Че да направя тен без да се обрина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *