Д-р Паскова споделя за страничните ефекти от прилагането на инжекционни естетични процедури

photodune-7064054-woman-face-and-beautician-hands-with-syringes-m-46310-636x0

Последните 10-15 години инжекционните процедури за подмладяване станаха изключително популярни. Като се започне от мезотерапия, ботулинов токсин и филъри и се стигне до разграждане на мазнини. Статистиката показва, че в 70% от случаите усложненията са от филъри, а 80% от тях са от хиалуронова киселина. Най-общо усложненията могат да се разделят на такива, получени от ботулинов токсин, мезотерапия, филъри и разграждащи мастните тъкани. Най-честите са болка и насинявания, а другите усложнения в повечето случаи са свързани с качеството на продукта и техническите умения на лекаря.

При ботулинов токсин, усложненията могат да са  подуване под очите, дължащо се на неправилно инжектиране и лош дренаж в тази област. Възможно е падане на клепачите (особено на горния клепач), което може да е в следствие на несъобразеното количество, което се поставя и липса на умения и квалификация от страна на лекаря.

При мезотерапията най-често страничните ефекти се дължат на некачествените продукти. Някои от тях водят до токсични и алергични реакции, които могат да се появат веднага или след известно време. Насиняванията са често срещани, но са временни  и отшумяват сравнително бързо, те нямат отношение с качеството на продукта. Приемът на различни добавки и лекарства от страна на пациента може да засили тяхната поява.

Усложненията при филърите са обикновено съдови и възпалителни. Възпалителните се дължат на бактериални инфекции, които могат да се появат по съседство от друг възпален орган на лицето или при недостатъчно дезинфекциране на областта в която се работи.

Съдовите усложнения са свързани с непознаване на анатомията на лицето и малкия практически опит на лекаря. Само лицензирани лекари, които са преминали определен брой курсове на обучение, имат право да извършват тези процедури!

Закъснелите страничени реакции от хиалуроновата киселина най-често се дължат на  продуктите. Много от новоизползваните филъри не са достатъчно пречистени и могат да доведат до имунологични реакции, които се лекуват трудно.

Добре е пациентите да знаят, че качествените продукти, не могат да бъдат предлагани на ниска цена и големите отстъпки, които се правят за тези процедури понякога крият „подводни камъни“.

  • Недостатъчна квалификация и опит на лекаря
  • Фалшиви и нискокачествени продукти с неясен произход, които лесно могат да се закупят навсякъде по света
  • Нови продукти, използвани от скоро на пазара

Моят съвет е винаги да се доверявате на специалист дерматолог, с доказано голям опит и притежаващ нужните знания и умения за извършване на тези инжекционни процедури.

Това е изключително важно за Вас и Вашето здраве.

Интересувайте се какъв продукт ще ви бъде инжектиран и изисквайте негов стикер.

Ето и най-важните неща, които трябва да знаете преди и след като се подложите на инжекционни процедури:

ПРЕДИ

За да избегнете поява на синини/ хематоми при инжектиране:

  • Избягвайте прием на Аспирин (или други медикаменти, които разреждат кръвта – нестероидни противовъзпалителни, витамин Е, Гинко Билоба, рибено масло) поне 4-5 дни преди процедурата
  • С цел превенция, може да приемате Арника таблети, като започнете ден преди процедурата и продължите приема 5 дни след нея

Важно е да обсъдите процедурата с Вашия дерматолог в случай, че:

  • Страдате от нервно-мускулно заболяване
  • Приемате антибиотик
  • Използвате мускулни релаксанти
  • Бременна сте или кърмите

СЛЕД

  • В първите 4-5 часа след процедурата не бива да лягате и да стоите наведени дълго време (валидно е само при поставяне на ботулинов токсин)
  • В деня на процедурата не бива да се правят масажи върху лицето, както и да се посещават сауни, парни бани и да се спортува
  • Избягвайте употребата на алкохол в рамките на деня
  • В случай, че на мястото на убождането се е образувала синина, може да нанасяте Cicabio Arnica+  2 пъти дневно с нежни масажни движения за по-бързо заличаване
  • Възможно е да поставите грим върху третираната зона, не по-рано от 2 часа след процедурата

 

Доверявайте здравето си само на доказани професионалисти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *