Сезонни супер храни за супер кожа

berry

Всеки сезон е чудесен със своите предимства и блага, които осигурява на нас хората. Трябват ни малко знания и информираност, за да се възползваме от естествените „стимуланти“ на природата, които да ни държат в прекрасна форма. Здравословното хранене не е само мода, приемайки храните с най-високи качества и характеристики ние можем да решим редица проблеми, за които търсим решения от дълго време.

Кожата ни е огледало на случващото се в организма ни. Малки промени от нормалните стойности на веществата в тялото ни могат да са причини за ред кожни заболявания. Разбира се, не е нужно да достигаме да такива състояния, за да се досетим, че трябва да променим нещо в хранителните си навици.

Лятото е сезон, в който можем да ядем разнообразна храна, концентрирайки се върху плодове и зеленчуци. Фактът, че са пресни увеличава значително полезността им.

Ще ви дадем пример с няколко супер храни за сезона, характерни с благоприятстващото си въздействие върху кожата.

1. Боровинки

Дълго време този ароматен плод печели класациите за най-добър хранителен източник на антиоксиданти. Какво означава това? Антиоксидантите в боровинките неутрализират ДНК проблемите и регенерират кожните клетки. Това от своя страна гарантира здрава и млада кожа за по-дълго време. Боровинките също са добър източник на фибри, магнезий и витамини С и Е. Диворастящите са значително по-ароматни и сочни. Имате прекрасен повод да отидете на излет в планината и да се върнете с доза боровинки. Не пропускайте и да ги добавяте като приятен акцент в сутрешната си закуска с кисело мляко.

2. Риба и морски дарове

Високо съдържание на цинк и Омега-3 наситени мазнини в някои видове риба.  Тези полезни мазнини подхранват кожата и й въздействат противовъзпалително. Цинкът от друга страна пък регулира обмяната на тестостерон, който е в основата на производството на себум, а оттам и на акне. Има спорове за качествата на питомно отглежданата риба, която не се развъжда коректно и е пълна с вредни антибиотици. За това ви съветваме да се възползвате от морската храна, прясно уловена от морето през този сезон.

3. Грозде

Божествен плод, по нашите ширини се отглеждат страхотни сортове грозде, напълно съперничещи си с най-добрите производители в света. За това тук правилото да ядем от плодовете, характерни за родината ни, е в пълна сила. Яжте колкото се може повече грозде. То също е богато на антиоксиданти, предпазващи кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак. Гроздето е изключително подходящо и за спортуващите хора, защото спомага за бързото изхвърляне на токсините от тялото.

4. Каротиноидите

Германски учени наскоро са установили, че каротиноидите, съдържащи се в домати, моркови и чушки, са едни от най-добрите антиоксиданти. Тези антиоксиданти предпазват кожата от стареене, вследствие на атаките на свободните радикали. Това са вредни кислородни молекули, повлияни от ултравиолетовите лъчи на слънцето или пък от тютюнев дим, които разграждат колагена в кожата, правят я по-малко еластична и я карат да старее по-бързо. Приемайки антиоксиданти, човек се предпазва от тези радикали.

Въпреки, че има спорове кои от тези супер храни заемат първото място, не ни пречи да ги приемаме в едно меню. Така си набавяме всичко необходимо от тези няколко претендента за първенци. Освен това са много вкусни, лесно откриваеми през лятото и бързи за приготвяне.  Нискокалорични са и работят в полза на лишаването от излишни килца.

carro

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *