Д-р Паскова за най-важните грижи за кожата през пролетта!

 

д-р Паскова

Д-р Паскова

В настоящия преходен период, свързан със смяна на сезоните, какво бихте препоръчали като най-адекватна грижа за кожата на дамите?

Пролетта отново е тук и е по-непостоянна от всякога. Слънчеви дни се редуват с облачни, снежни и дъждовни и за кожата ни е истинско предизвикателство да устои на тези температурни амплитуди. Адаптацията е трудна за целия организъм, а кожата е изтощена от дългата и студена зима. За да и помогнем е необходимо да внесем малко промени в ежедневните грижи. На първо място е желателно да смените по-плътните и богати хидратанти с такива с по-лека консистенция, а за хората с по-мазна и проблемна кожа е удачно да започнат да използват матиращи продукти през деня. От друга страна, ако не сте фенове на целогодишното ползване на слънцезащитни продукти, то с пролетта идва и времето за тях. Фактор от порядъка на поне 20 в градски условия би бил достатъчен преди летния сезон и по-активното излагане на слънце. Такъв фактор съдържат много хидратанти, както и фон дьо тени. Най-бързият и лесен начин да „събудим” кожата от зимния сън е с няколко процедури леки повърхностни пилинги или микродермабразио. Те ще премахнат натрупания слой мъртви клетки, ще стимулират по-бързото обновяване, ще избистрят тена и ще възвърнат свежестта и тонуса на кожата ви.

Не е за пренебрегване и грижата за кожата на тялото. Тя също се нуждае от ексфолиране и добра хидратация, тъй като горещите душове през зимата, климатиците и парното са намалили влагата в нея и на места като пети, лакти, колене се получават неприятни загрубявания и залющвания.

Има ли „вредни” практики, или пък неща, които пренебрегваме в този период от годината?

Грижата за кожата и на лицето, и на тялото трябва да бъде ежедневна, а не само когато имаме някакъв повод. По отношение на хигиената на кожата е много важно тя да бъде почиствана ежедневно с подходящ продукт от типа на гел, пяна или мицеларна вода. Живеем в доста замърсена околна среда и само тоалетно мляко или тоник определено не са достатъчни. Важно е също и кремовете, които ползвате да са адаптирани точно за вашия тип кожа и възраст. Не бързайте с антиейдж продуктите, които са предназначени за по-големи от вас, защото така не си помагате.

Много често при първите по-слънчеви дни хората забелязват, че имат петна, разширени капиляри по лицето и краката, пори, окосмяване по лицето и тогава решават, че искат да ги премахнат. За съжаление понякога е малко късно, тъй като слънцето е ограничаващ фактор спрямо лазерните процедури. Затова съветвам да започнете през късна есен или зима, за да посрещнете пролетта по начина, по който бихте искали. Също така е хубаво да следвате назначения ви от дерматолог режим, а не да обикаляте по кабинети и центрове, експериментирайки със себе си.  По този начин нещата ще бъдат по-добре контролирани и съобразени с вашия режим, особености и нужди. Добре е да не чакате с превенцията на стареенето до 40 – 45 годишна възраст, защото сегашният интензивен, стресов и натоварен начин на живот се отразява в много по-голяма степен върху младостта и свежестта ни. Хубаво е, че естетичната дерматология предлага в момента огромно разнообразие от процедури с различна степен на интензивност, за да може хора от всякакви възрасти и проблеми да се възползват.

Битува един страх от ботулиновия токсин, който за мен е напълно неоснователен. Както се казва в медицината – всичко е в дозата. Когато се поставя по правилен начин и е добре дозиран, ще получите само и единствено положителни резултати.

Не на последно място – не пренебрегвайте и тялото си, то също се нуждае от внимание и грижи. Всички знаят колко е важно да има повече движение, да се спортува, здравословното хранене и пиенето на повече вода няма начин да не ви се отблагодарят във времето. Ние можем да помогнем като допълнително активираме и стимулираме лимфния дренаж, за отблокирането на мастните депа и по-добрата еластичност и здравина на кожата с акустичновълнова, радиочестотна терапия, криолиполиза и HIFU за тяло.

 

За допълнителна информация може да се свържете със специалистите на Derma Vita на тел.: 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *