Д-р Катя Паскова за иновациите в подмладяването

image-91e90c73d4a98c5cd9b34fdd6b8270404d0f90dcb4f77515c1f43aec0fd853a9-VДерматолозите на Дерма Вита бяха сред поканените представители на 80 страни от четирите континента, участвали в елитния конгрес за естетична дерматология и пластична хирургия IMCAS World Congress 2016. В продължение на 4 дни под мотото „Нека подобрим своите естетични умения“ в Двореца на конгресите в Париж се проведоха тренинги и презентации на най-новото от естетичната дерматология, бе организирано и изложение на иновативни anti age технологии. Научната програма обедини 225 сесии, допълвани от 30 демонстрации и 12 практични курса. Кое бе най-интересното от всичко?

Решения в комбина
18-ото издание на Световния конгрес IMCAS мина под знака на пациентското удоволетворение. Сред основните акценти на форума беше комбинацията от различни терапии с цел постигане на максимален резултат. Комбиниранeто на IPL фотоподмладяване с ресърфисинг на лицето е сред най-новите предложения в борба с белезите на стареене на кожата при по-възрастни пациенти. В Дерма Вита разполагаме с най-новата мултифункционална платформа за тези терапии – М22. Двете процедури се извършват непосредствено една след друга, като по този начин се допълват и резултатът е изключителен. Процедурите са подходящи за жени, които търсят видимо подобрение на вида и структуата на кожата. Фотоподмладяването и ресърфисингът са взаимнодопълващи се, защото въздействат на различна дълбочина и върху отделни аспекти от процеса на стареене на кожата. Крайният резултат е кожа с подобрена структура и хомогенност, както по отношение на цвета (петна и разширени капиляри), така и по отношение на релефа (разширени пори, някои белези, фини бръчки и др.).

Млада и чувствена… навсякъде
Форумът в Париж постави ударение и върху методите за вагинално подмладяване. Предлага се все по-богат набор от техники, целящи както естетическо подмладяване, така и запазване на здравословната функция на вагината, включително чувствителността й. Използваните техники включват приложението на радиовълни (Exilis protégé) с цел общо подмладяване, както и стягане на тъканите. Широка употреба намират и лазерните методи. CO2 лазерът се използва за повлияване на нормалните атрофични възрастови процеси. Също така намира приложение  Ербиум лазерът, повлияващ генито-уринарния меопаузален синдром (промени на гениталния апарат, придружаващи менопаузата).

„Не“ на препълнените лица и хиперобемите
Фокус на тазгодишното събитие беше и грижата за натуралния външен вид чрез стопиране процеса на остаряване. С инжективни терапии, но и с мярка. Защото филърът, както може да коригира асиметрия или да допълни обем, така може да доведе и до хиперобеми и асиметрия. Вече не е модерно да се правят скули, а най-омразните бръчки – назолабиалните, се лифтират с МД кодове. Колагеногенезата трябва да се стимулира и с радиочестотен лифтинг (Exilis например), ултразвуково въздействие (Ultraformer) и светлинни терапии (Led леглото Chromospace).

Ръцете като визитна картичка
Можем да покажем красивото си тяло по бански за седмица или две през лятото, но ръцете и лицето ни са видими ежедневно. Наравно с лицето, ръцете са частта от човешкото тяло, която издава възрастта. По време на международната среща беше отделено специално внимание на грижата за кожата на ръцете и терапии в насока тяхното подмладяване. Стъпките включват фотоподмладяване с IPL, серия от различни ‪пилинги‬ и накрая ‪‎мезотерапия‬ или ‪‎мезолифт‬ – за дълготрайна хидратация и освежаване. Така изготвена програмата таргетира всички белези на стареене на ръцете.

Акне на средна възраст
На конгреса за първи път беше представен нов пилинг за терапия на себороична кожа и кожа, склонна към акне. Препаратът  Acnelan представлява нова формула с комбинация от салицилова киселина, манделикова киселина, натриев лепаргилат и бексаретинил комплекс.  Тази комбинация притежава уникален синергичен ефект на дълбоко почистване и подновяване. Действията на препарата включват предотвратяване и контрол на натруването на андрогени, отпушване на порите, забавяне производството на себум (продукт на мастните жлези), контрол на бактериалната флора и нейното  разрастване,  намаля и облекчава интензитета на възпалителните процеси свързани с появата на акне. Препоръчената схема на приложение е  4 процедури през 15- 20 дни. На щанда на Lumenis демонстрираха успешно третиране на разширени пори, белези от акне, бръчици, комедони, пъпки и др. С платформата M22 са необходими 4 сесии по веднъж на месец и резултатите няма да закъснеят. От терапията с лазер изключително добре се повлиява и акнето на средна възраст.

MD кодове за глобална красота
Компанията Аllergan демонстрира технологията за постигане на глобална красота – МД кодовете. В тези „вълшебни точки“ се инжектира филър за перфектна интеграция в тъканите, което осигурява натурален резултат дори в динамични зони като устни и брадичка.  МД кодовете позволяват достигане на реалните очаквания, дори с по-нисък бюджет на пациента. Трите филъра – Voluma, Volift и Vollbela се състоят от преобладаващи хиалуронови молекули с ниско молекулно тегло, осигуряващи обемен и лифтинг ефект, коригиращи овалите на лицето, и придаващи на кожата блясък и изключително натурално излъчване, особено в кинетичните зони на лицето. От значение е и подборът на плътността на продукта, взависимост от терапевтираните зона, както и индивидуализиране на медицинските кодове.

За всекиго по нещо
Пациентът е във фокуса на всяка терапия и неслучайно на IMCAS отново беше обърнато внимание на индивидуалните характеристики на всеки и значимостта от консултация и диалог. Ако има нещо, което притеснява пациента, трябва да бъде обсъдено. Желаните резултати и  реалните промени може да се разминават. Международните лектори показаха нагледно анатомичните особености на лицето, както трудните за третиране зони, заедно с нов поглед към техниките на работа и акцент върху превенция на страничните ефекти.

Материалът е публикуван в сп. Коса и красота, бр. 2/2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *