ГРИЖА ЗА КОЖАТА ВЪВ ФИТНЕСА

КАКВО ДА ПРАВИТЕ ПРЕДИ И СЛЕД ИЗПОТЯВАНЕТО ?

СЪВЕТИТЕ НА ДЕРМАТОЛОЗИТЕ ЗА ГРИЖА И ПОДДЪРЖАНЕ НА КОЖАТА ЗДРАВА, СЛЕД ТРЕНИРОВКА

Добре известно е, че спортуването е полезно както за нашето психично, така и за физическото здраве. Ами кожата? Дали тренировката я влошава?

Във фитнеса има доста потни хора, които споделят едно и също оборудване, без да го дезинфекцират правилно, докосвайки всичко от чешмите до шкафчетата, тежестите и уредите. Неизбежно докосвате лицето си, след това разпространявайки микроби и бактерии върху кожата си и в порите.

Не казваме, че фитнесът ще унищожи кожата ви или, че трябва да го избягвате. Но има няколко неща, които трябва да имате предвид, ако редовно посещавате фитнес залата, но също така искате да запазите кожата си чиста и здрава.

Ето най-добрите препоръки на дерматолозите – как да се грижим за кожата – за хора, които обичат да тренират.

  1. АКО МОЖЕТЕ, ПРОПУСНЕТЕ ГРИМА.

Най-добре е да тренирате с чисто лице, без грим. Тъй като тялото ви се загрява по време на тренировка, порите ви се отварят и не искате този грим да се върне обратно в порите. Ако сте притиснати от време, използвайте кърпички за отстраняване на грим, ще отнеме под пет минути.

Във всеки случай, отделете малко повече време, за да почистите лицето си след тренировка, ако не сте имали възможност да отидете във фитнеса без грим.

Това ни води до следващия съвет:

  1. ВИНАГИ, ВИНАГИ, ВИНАГИ МИЙТЕ ЛИЦЕТО СИ СЛЕД ТРЕНИРОВКА

Това е задължително, независимо дали носите или не носите грим във фитнес залата.

Много е важно кожата да се почиства внимателно след тренировка, за да се отстранят бактериите и остатъците от пот, натрупани по време на тренировката. Също така е полезно да се охлажда кожата, за да се предотврати „счупването” на кръвоносните съдове и да се върне температурата на кожата до нормално ниво по-бързо.

Дори един бърз поток на студена вода след тренировка е добра практика.

  1. СЛОЖЕТЕ НЯКОЛКО КОЗМЕТИЧНИ ТАМПОНА ВЪВ ВАШАТА ФИТНЕС ЧАНТА

Друг начин да се отървете от излишната мръсотия и себум е с козметични тампони – памучни кръгове, които са предварително напоени с продукт – съдържат активни съставки като салицилова киселина или гликолова киселина.

Салициловите тампони са особено полезни за всеки, който има мазна кожа, защото салициловата киселина върши чудесна работа за ограничаване на производителността на себума.

Това, което трябва да имате предвид е, че ако имате супер чувствителна кожа, е добре да попитате дерматолог дали този продукт е подходящ за вас.

  1. ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩАТА ХАВЛИЕНА КЪРПА ЗА ФИТНЕСА

Да, има такова нещо като правилната кърпа за фитнес.

Много гимнастически салони предлагат кърпи за тренировка. Това е удобство, но ако фитнес залата използва детергент, с който не сте свикнали или може би сте алергични (независимо дали го знаете или не), кожата ви може да има алергична реакция.

Колкото по-пухкава и по-дебела е кърпата, толкова по-голяма вероятност има да се задържат бактериите, дори чрез цикъл на пране.

Най-важното нещо, когато става въпрос за кърпи за фитнес, е да сте сигурни, че се перат след всяка употреба.

  1. ДРЪЖ КОСАТА СИ ДАЛЕЧЕ ОТ ЛИЦЕТО

Ако имате по-дълга коса – това важи както за мъже, така и за жени – най-добре е да я държите вързана, далече от лицето по време на тренировка.

Това помага за предотвратяване на омазнената кожа от запушване на порите, което може да предизвика възпаление и поява на пъпки.

  1. НЕ ДОКОСВАЙТЕ ЛИЦЕТО СИ!

Вече ви напомнихме, че спортните зали са пълни с микроби и пот на други хора. Което трябва да е достатъчно, за да ви убеди да не докосвате лицето си, когато сте във фитнеса. Този съвет е особено важен за всеки, който тренира с различни уреди, които други също използват, тъй като не искате да разпространявате бактерии върху кожата си.

Сега, след като сте запознати с тези съвети за грижа за кожата,спокойно може да тренирате във фитнеса и да се радвате на здрава и красива кожа. И не забравяйте да си миете лицето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *