5те ТИПА КОЖА: КОЙ Е ТВОЯТ?

РАЗБЕРИ ТИПА НА КОЖАТА СИ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ!

Има толкова много продукти на пазара, които са насочени към мазна кожа, суха кожа или чувствителна кожа – но как може да разберем кой тип кожа имаме?

Повечето хора грешат, когато предполагат техния тип кожа без консултация с дерматолог.

Може да бъде особено трудно да разберете истинския си тип кожа, тъй като тя може да се промени с времето и може да бъде повлияна от климата, хормоните и диетата. Има и някои дебати за това дали „нормалната“ и „чувствителна“ кожа са дори истински типове кожа.

Ето някои съвети за това как да разберете собствения си тип кожа, както и съвети за грижа за кожата и препоръки за козметика.

В Derma Vita clinic може да извършим диагностика на кожата с A-One-Tab технология. A-one-tab анализира кожата по признаци: тип кожа, влага, еластичност, пори, себум, бръчки, пигментация. Оборудван е с вграден сензор за измерване на влажност и еластичност в кожата. Сравнява стойността на възрастовата група, като дава възможност да изберем индивидуален или пълен анализ според целите на потребителя.

ТИПОВЕ КОЖА:

 1. МАЗНА КОЖА

Кожата отделя естествен себум, за да се запази хидратирана, но за хора с по-големи пори това е проблем. Колкото по-голяма е пората, толкова по-активни са мастните жлези, и колкото по-активни са мастните жлези, толкова повече себум ще отделят.

Той ще се превърне в мазен филм на лицето и е възможно да получите възпаления и акнеични пъпки. Предразположени сте към мазна кожа, ако забележите, че когато нанесете овлажняващ крем кожата бързо реагира и се получават пъпки. Хората с мазна кожа също имат проблеми с намирането на слънцезащитен крем, който да не се усеща лепкав и тежък.

Ако имате мазна кожа, трябва да избягвате използването на плътни кремове и овлажнители. Това обаче не означава, че трябва да пропуснете напълно хидратацията. Мазната кожа може да е суха, защото омазняването и хидратацията са две различни неща.

Препоръчително е хидратиране на мазната кожа с хиалуронова киселина, съставка, която се намира в много овлажнители. Хиалуроновата киселина помага на кожата да задържа вода, без да оставя мазен филм върху горния слой.

Подходящи процедури за мазна кожа са:

 • Микродермабразио
 • Микронидлинг с Vivace Rf
 • Пилинг
 1. СУХА КОЖА

Първият знак, че имате суха кожа е, ако изглежда безжизнена и матова. Сухата кожа изглежда безжижнена, защото често е покрита със слой от мъртви клетки. Светлината се отразява от тези  клетки на кожата в различни посоки, докато ако кожата ви е хидратирана, тя има гладка повърхност, която отразява светлината равномерно и така изглежда по-сияйна. Много фактори могат да доведат до суха кожа, включително излагане на слънце, горещи душове и прекомерно ексфолиране с продукти като салицилова или гликолова киселина. Също така, с напредване на възрастта, кожата естествено става по-суха благодарение на хормоналните промени.

Препоръчваме да се избягват много горещи душове и употреба на продукти, съдържащи детергенти или сулфати, които могат да раздразнят кожата. Използвайте крем-овлажнител сутрин и вечер в допълнение към слънцезащитния крем.

Подходящи процедури за суха кожа:

 • Мезотерапия
 • Мезолифт
 • Плазмотерапия
 • Козметични хидратиращи терапии
 1. ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Чувствителната кожа е кожа, предразположена към възпаление. Хората с чувствителна кожа е възможно да имат акне, розацея или контактен дерматит – вид червен, сърбящ обрив. При чувствителната кожа има парене или сърбеж. Хората с чувствителна кожа могат да проявят свръхреакции към определени съставки. Например, хората с акне трябва да избягват изопропил миристат, популярна съставка в балсами за коса.

За да се избегне дразненето, хората с чувствителна кожа трябва да избягват триене, прекомерна топлина, алкохол или стрес. Чувствителната кожа също се припокрива със сухия тип кожа.

За почистване на чувствителната кожа е нужно нежно измиване на лицето с пяна или гел. Препоръчва се медицинска козметика.

Процедури за чувствителна кожа:

Задължително е да обсъдите терапията с дерматолог. Според проблема може да правите лазерни или козметични процедури.

 • IPL фотоподмладяване
 • Лазер Genesis
 • Козметична терапия за чувствителна кожа
 1. СМЕСЕН ТИП КОЖА

Не съществува универсална дефиниция за комбинираната кожа и някои дерматолози, смятат, че това не е истински тип кожа – като мазна или суха. Типът на кожата може да се промени сезонно.  Комбинацията означава, че сте сухи през зимата и мазни през лятото. Някои хора неправилно го използват, за да означават мазна в Т-зоната, но това е класифицирано като мазен тип кожа.

Други дерматолози твърдят, че комбинираната кожа е различен тип кожа, характеризираща се с различно количество производство на себум.

Ако чувствате, че Т-зоната е по-мазна от останалата част на лицето, препоръчваме да използвате продукт, подходящ за мазна кожа само върху тези места. Можете да нанесете различни продукти на носа и челото. Можете също да редувате почистващи препарати в зависимост от това колко суха или мазна кожа се усеща през различни сезони или време на месеца.

Процедури за смесен тип кожа:

Тук също се налага консултация с дерматолог, за да се избегнат бъдещи проблеми.

 • Микронидлинг с Vivace RF
 • Лазер Genesis
 • IPL фотоподмладяване
 • Плазмотерапия / PRP
 • Безиглена мезотерапия
 1. НОРМАЛНА КОЖА

Както при комбинираната кожа, трудно е да се определи нормалната кожа. „Нормално“ означава само онова, което е нормално за вас. Предполага се, че ако искате да направите категория, нормална кожа, това е кожа, която може да толерира повече неща, без да реагира. Няма медицинско определение за нормална кожа, но това може да означава, че кожата е здрава и добре хидратирана.

Нормалната кожа произвежда достатъчно себум за хидратиране на кожата, така че в действителност нормалната кожа е мазна кожа с достатъчно количество себум, за да поддържа кожата здрава, но не прекалено, за да омазнява. „Здравата кожа“ би била по-добра дума, но и това не е истински тип кожа.

Докато нормалната кожа варира от човек на човек, има някои продукти, които се препоръчват на хора, които не са склонни да реагират прекомерно на съставките за грижа за кожата.

Почиствайте кожата добре с мицеларна вода и измивен гел. Може да нанасяте серуми и хидратираща козметика.

Подходящи процедури за „нормална” кожа:

Може да се правят всички подмладяваши терапии и процедури, съобразени с възрастта на пациента.

 • Микронидлинг с Vivace RF
 • Лазер Genesis
 • IPL фотоподмладяване
 • Плазмотерапия / PRP
 • Безиглена мезотерапия
 • Мезотерапия
 • Мезолифт
 • Микродермабразио
 • Радиочестотен лифтинг
 • Пилинги

 

За да се определи правилната терапия според индивидуалните нужди е необходимо да се направи вярна и точна диагностика на кожата. В Derma Vita clinic използваме иновативният софтуер на A One Tab.

За допълнителна информация и записване на час за диагностика на кожата, с A One Tab, тел.: 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *