Фокусът се променя

„ЕСТЕТИЧНИТЕ КОРЕКЦИИ СЕ ПОДЧИНЯВАТ НА ПРАВИЛНИТЕ ПРОПОРЦИИ С  МАТЕМАТИЧЕСКА  ТОЧНОСТ“, СМЯТА ДЕРМАТОЛОГЪТ Д-Р КАТЯ ПАСКОВА ОТ DERMA VITA. AMICA СИ ЗАПИСВА ЧАС, ЗА ДА НАУЧИ ОТ НЕЯ ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ BEAUTY ТЕНДЕНЦИИ.

 

Скоростта, с която се движи естетичната дерматология, се ускорява все повече, постоянно се появяват нови и нови идеи. Каква е цикличността в индустрията?

В естетичната медицина и пластичната хирургия великите нововъведения често се движат в синхрон в страхотно темпо. Преди години получавахме месечно новини за актуални продукти, техники и подходи, както и за нови лазери с различна дължина на вълната и различна енергия. Напоследък има известно забавяне. Някои големи компании, производители на високотехнологични апарати, се сляха. Не смятам, че идеите ще се изчерпят – това е естествен застой, който скоро ще премине в нов подем.Напоследък неоперативните технологии за подмладяване на лицето и извайване на тялото изместват оперативните. Все повече хора в активна възраст се подлагат на тези процедури, а търсенето определя предлагането.

 

Тенденциите се сменят, но какво ви впечатлява в актуалната естетична мода?

Впечатляващ е начинът, по който еволюира ролята на естетичния лекар в бранша. Фокусът вече не е само върху бръчките, а върху цялостното емоционално състояние на пациента, изразено върху лицето му. Когато променяме външността, ние  въздействаме върху вътрешното състояние, като целта е да подобрим качеството на живот. Иновативните техники за инжектиране на филъри и ботулинов токсин го позволяват, а за такова нещо преди 15 години не можехме и да мечтаем. От друга страна, неоперативните технологии достигнаха развитие, което ни даде резултати, възможни в миналото само със скалпел. Такива са HIFU апаратите за тяло и лице, радиочестотната микроиглена терапия и развитието на естетичната гинекология, което в бъдеще ще става все по-голямо.

 

А какво не ви харесва?

Категорично не съм почитател на суперкорекциите. От естетична и от лекарска гледна точка всичко, което правим, трябва да е с мярка и да е съобразено с индивидуалността на пациента. Естетичните корекции се подчиняват на правилните пропорции с математическа точност,  като  всичко в природата, което не е подчинено на тях, не се приема за красиво. Смятам, че намесата на лекаря не трябва крещящо да се забелязва. По- скоро трябва да изглеждате напълно естествено, с няколко години по-млади, по-уверени и свежи. Ние като лекари сме длъжни да направим най-доброто, на което сме способни, за пациентите си, а понякога това е да откажем манипулация. Случвало ми се е, когато съм преценявала, че това не е в полза  на пациента и може да навреди на здравето му.

 

Как изглежда формулата на днешния идеал за красота?  

Това е доста относително. В Америка стандартите и идеалите за красота са едни, в Европа – други, в Близкия изток – съвсем различни. Там например това включва повдигнати, добре изразени вежди, плътни, латерално издължени скули и сочни устни със съотношение между горна и долна устна 1:2. Интересни са последните проучвания, които показват голямо доближаване на българската представа за красота до тази в Близкия изток. При нас за идеални се смятат устните в съотношение 1:1,6. Изразените вежди и скулите също са в списъка с желанията на жените в България.

 

На кого се възхищавате в естетичната дерматология и защо?

Не мога да не спомена моя първи учител – проф. Антъни Бенедето, който е автор на редица книги, описващи иновативни техники за поставяне на ботулинов токсин.Както и д-р Маурицио де Майо, един гениален пластичен хирург, посветил 20 години от живота си да изготви алгоритми за преобразяване на стареещото лице с филъри и ботулонов токсин. Той е научил хиляди млади лекари по света и продължава да пътува и обучава, защото знанието е най-добрият път към успеха.

 

За малко оставяме естетичната дерматология… Следите ли wellness сайтове? Дайте ни вашите съвети за добър живот…

Следя предимно американски сайтове с насоченост към медицината и технологичните иновации в сферата. Важно е да съм в крак със световните тенденции, за да мога да предложа винаги най-доброто на пациентите. Сред любимите ми wellness  сайтове е mindbodygreen.com. Мисля, че в основата на добрия живот са щастието и балансът. Моят  съвет  е да се храните здравословно и редовно, да пиете много вода, да се грижите за себе си и да се усмихвате често. Ако спазвате всичко това, вашият организъм ще ви се отблагодари, като забави процесите на стареене и ви държи в добра кондиция и форма. За мен работата е основният фитнес за ума и тялото. Мога да кажа,че съм абсолютен работохолик. Малката ми тайна за релаксация и възстановяване е с чаша ободряващ чай и книга на открито. Важно е да откриете какво ви носи удоволствие и да намирате време за него.

 

 

*Интервюто е публикувано в сп.AMICA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *