Спорт за здраве

Ако зададем на 10 души въпроса защо спортуват, 8 от тях ще отговорят – за да имам по-стегнати крака и дупе, за да се срещна с нови и интересни хора, защото е модерно… Ако имаме късмет един или двама биха отговорили – спортувам за здраве. Важно е да се движим и ако това се случва, мотивацията остава на заден план дори и ако е заради социални контакти. В тялото си прекарваме средно 70 години и е добре да го направим дом, в който обичаме да живеем.

Плуването е чудесен спорт и е истински фитнес за сърдечносъдовата система, защото натоварва цялото тяло. Освен това потопено във вода автоматично става по-леко и дава възможност за извършване на много упражнения за укрепване на опорнодвигателния апарат. Ставите се натоварват минимално и рискът от травми е почти нулев. Плуването развива мускулите на гърба, ръцете, прасците, няма нищо по-привлвкателно от мъж, който плува редовно, той е истински Давид – идеалът за мъжка красота.

Бягането е много подходящо ако искате да свалите килограми, защото лесно гори калории. Намалява кръвното налягане и риска от инфаркт. Поддържа тонуса на мускулите, намалява агресията и гнева, само след няколко киломерта бягане ще се почувтвате много по-спокойни. Бягането подобрява настроението, защото повишава ниворо на ендорфини, а това е в основата на чувството на щастие.

Каране на колело. Само 40 минути са нужни за изгаряне на 500 калории. Можем да го правим в парка или във фитнеса и то целогодишно. Подобрява координацията и мускулния тонус.

Ако не ви допада нищо от казаното дотук, можете просто да вървите за здраве. Нашата препоръка е 10 000 крачки на ден и е време за си вземете подометър, с който може да ги измервате. Пъхнете го в джоба си и преди да се приберете вкъщи, след работа, проверете колко крачки сте изминали. Въвлечете и семейството си в това и си направете семейно състезание по ходене. Направете го забавно!

Не забравяйте, че здравето ви е само ваша отговорност. Грижете се за него както е необходимо.

Снимка: chscourier.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *