Херпесите

herpes

Имаме среща или ни предстой важна седмица, а нещо постоянно ни смущава, въпреки всички опити да го заличим. Истината е, че херпесът е като досадна “атракция”, която винаги се появява в неподходящия момент. Със затоплянето все повече се увеличава рискът да се сдобием с чисто нов херпес.

Херпесните инфекции са много разпространени и често срещани. Счита се, че повече от 80% от хората са заразени с херпесния вирус. По-малък процент от тях обаче имат изява на заболяването, тъй като човек може да бъде инфектиран и никога да не се появи и едно “мехурче”. Обикновено когато някой има херпес, той е причинен или от херпес симплекс вирус тип 1 или тип 2. Тип 1 обикновено атакува областта около устните, брадичката и носа. Тип 2 се нарича още генитален херпес. В редки случаи тип 1 може да засегне гениталиите (областта на половите органи). Изолирането на типа вирус става чрез специфично изследване.

Заразяването от тип 1 става най-често в ранна детска възраст, а от тип 2 след пубертета.  Директният контакт е най-лесният начин, но понякога това става и по индиректен път – чрез ръце или предмети, върху които вирусът може да преживее за ограничено време. Вирусът остава да съществува през целия ни живот в определени нервни клетки, като обикновено е в състояние на покой (без да се размножава и причинява обриви). Под действието на различни провокиращи фактори  може  да настъпи активиране и да се образуват познатите ни мехурчета. Сред тях основно място заема слънчевата експозиция, също така стрес, заболявания, водещи до понишаване на имунитета, настинка, преди менструация, травма в областта на лицето, устните, очите, устата и др. Често не се открива причина за активирането му.

Предполага се, че една от основните причини появата на херпеси да зачестява именно през летния сезон е фактът, че прекомерното излагане на слънчевото въздействие често намалява естествените защитни механизми на организма. UV лъчите подтискат имунната ни система и се намалява  производството на защитни антитела. В резултат се създават по-благоприятни условия за размножаване (репликация) на херпесния вирус, последвана от появата на обрив с различна локализация. Нерядко последващато излагане на слънце след появата на херпеса води до допълнително дразнене и удължава протичането на обрива.

Не е напълно ясно още защо някои хора, заразени с вируса, не получават обрив никога през живота си, други не се заразяват въобще, а при трети (предимно жени поради менструалния цикъл), това може да се случва ежемесечно. Често страдащи от този проблем са хората, при които има засягане на имунната система. Сред тях групата на HIV позитивните заема специфично място поради социалната значимост на заболяването. По-тежко протичане инфекцията има и сред новородени и възрастни лица поради особеностите на техните защитни механизми.

Не съществува наследствена обремененост по отношение заразяване и протичане на това заболяване.

Важно е да се знае, че пълно излекуване от херпесната инфекция не е възможно.  Не съществува и сигурен начин за предпазване от заразяване поради голямото разпространение и особеностите на протичане на инфекцията. Хората могат да разпространяват вируса и без да имат обрив или някакви симптоми в момента на контакт. Все пак има няколко препоръки за мерки, които могат да бъдат взети. Ето няколко:

Да се използват отделни кърпи за всеки член от семейството.

Да не си разменяте по между си или между деца прибори, принадлежности, които са били в конаткт с областта около устата.

Често да се измиват ръцете.

Ако вече сте заразени с вируса за превенция е хубаво да избягвате прекалената топлина и слънчево излагане. Предпазването може да стане и чрез използване на слънцезащитни кремове за лице и тяло с висок фактор (над 30 SPF) и балсам за устни с фотопротекция.

При появил се херпес е желателно да избягвате да докосвате открити рани или друг човек, да пазите обрива от замърсяване и мокрене. Може да слагате хладки компреси за кратко време. Не е препоръчително да се използват много ароматизирани сапуни, душ гелове и друга козметика. Може да си вземете аспирин или друг аналгетик ако чуствате болка.

Основно място в лечението на херпесните инфекции заемат група антивирусни медикаменти. Най-познат и предписван засега от тях е Ацикловирът под формата на таблетки или крем за локална употреба. Дозировката, продължителността и честотата на употреба на медикаментите се преценяват от дерматолог, съобразно тежестта на проблема.

herpes-woman-skin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *