Слънцето НЕ е лекарство за акнето!

С официалния старт на лятото е подходящото време да преразгледате общата заблуда за слънцето и акнето. Въпреки всичко, което е известно за опасностите от ултравиолетовата радиация, идеята, че излагането на слънце е ефективен начин за борба с акнето продължава.

Лесно е да се мисли, че слънчевата светлина и солената вода убиват бактерията, която причинява акне, че слънцето ще елиминира акне лезиите, или че тена може да помогне за прикриване на появата на акне белези. Съществуват косвени доказателства в подкрепа на тези идеи. Но при по-внимателно проучване ще откриете, че подобрението е временно и е по-вероятно да влошите акнето и да причините дълготрайно увреждане на кожата, отколкото да премахнете акнето.

Какво се случва всъщност:                                                                            

  1. Възпаление

Ултравиолетовата радиация (от слънцето или изкуствени източници, като солариуми) разширява малките кръвоносни съдове близки до повърхността на кожата, причинявайки възпаление. Възпалението създава оксидативен стрес в себумния фоликул, което след това усилва пролиферацията на кератиноцити, мъртви кожни клетки. Това кератолитично изобилие е това, което води до запушени пори, които позволяват на акне бактериите да „процъфтяват”.

  1. Запушвания

Вярно е, че първоначално кожата изсъхва, когато е изложена на слънце и омазняването може да изглежда, че е отстранено от слънцето и солената вода, но това е само временно. Фоликулите бързо ще заменят омазняването като част от естественото балансиране на кожата.

Тъй като излагането на ултравиолетови лъчи добавят „гориво” към хиперактивизарането на акнето, увеличавате риска от запушени пори и ново възпаление.

  1. Пигментация

В отговор на UV лъчите, клетките на кожата произвеждат повече пигмент, известен още като тен. Зачервяването може временно да прикрие акнето, но ако вече имате белези от акне, това ще ги направи по-тъмни и ще отнеме повече време да избледнеят. По-тъмните тонове на кожата са по-застрашени от хиперпигментация, свързана с излагане на слънце.

  1. Клетъчно увреждане

В допълнение към потенциално изостряне на акнето и влошаване на белезите, UV лъчите ускоряват стареенето и увреждат ДНК-то по начин, който може да доведе до рак на кожата.

Така че, докато слънчевата светлина може да увеличи клетъчния оборот и временно да намали видимостта на дефектите, се замислете, че това е лош компромис за неблагоприятните ефекти, които носи. Много по-добре е да се ускори промяната на клетките и да се изчистят акнеичните реакции с терапия с витамин А и Гликолова киселина и да се убият акнеичните бактерии с манделова киселина и бензоил пероксид.

И вместо да предизвиквате увреждания от ултравиолетовите лъчи, е жизнено важно да предпазвате кожата от слънцето всеки ден, дори и в облачни дни (облаците не блокират ултравиолетовите лъчи). Използвайте най-малко SPF 30, дори ако просто отивате в магазина. Ако ще излизате за деня, добавяйте слънцезащита отново на всеки час или веднага след плуване или дейност, която предизвиква изпотяване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *