Розацея

Розацея лицеСтрадате ли от лесно зачервяване на кожата при най-малкия стимул от топлина, студ или емоции? Имате ли мрежички от разширени капиляри по носа, бузите и брадичката? Ако да, то най-вероятно сте един от мнозината засегнати от розацея.

Розацеята е по-често срещана сред хората във възрастта между 30 – 60 години, като сред жените е доста по-често явление.  Дори да сте напълно здрави, пак няма гаранция, че в даден момент от живота ви розацеята няма да засегне и вас.

В най-общи линии при розацеята се различават 3 стадия, като не е задължително да преминавате през всички тях последователно, затова по-скоро ще ги разглеждаме като форми:

Стадий 1 е форма на розацея, при която преобладават т.нар. флашове или твърде лесно изчервяване и пламване на лицето следствие различни стимули и дразнения, както и червенина изразена в различна степен дори и когато сте в състояние на покой. С времето постепенно започва да се оформя фина мрежичка от разклонени кръвоносни съдчета предимно по бузите и носа.

При стадий 2 червенината може да е по-засилена и обширна, като на отделни места се появяват червени и възпалени пъпки, понякога с гноен връх. Възпаленията в по-тежки случаи могат да бъдат доста болезнени и да обхванат по-голямата част от лицето.  Понякога засегнатите от тази форма се оплакват и от дразнене, сухота и парене на очите, като засягането на очите при розацея може да бъде и съвсем самостоятелна проява.

Стадий 3 е по-характерен за мъжете и при него настъпва много типично „уголемяване” на носа (ринофима), тъй като мастните жлези и съединителната тъкан в тази зона се разрастват. Най-често се дава пример с известния американски комик от миналия век Уилям Клод Фийлдс, който е бил засегнат точно от тази форма на розацея и е познат с много големия си и подобен на карфиол нос.

Лечението на розацеята може да отнеме доста време и трябва да се подхожда с голямо внимание, тъй като кожата в тези случаи е доста по-чувствителна от нормалното и не понася прекалената агресия, както и всяка козметика или лекарство. Когато присъстват възпаления се налага включване на антибиотици или антибактериални продукти, както под формата на кремове и лосиони, така и като таблетки. За червенината и разширените капиляри единстваната възможност е третиране с лазер. В рамките на 2-4 процедури през месец настъпва значително избледняване и изчистване на капилярите. Допълнително лазерните процедури намаляват и склонността на кожата към възпаления. При нас се предлага третиране с KTP, IPL и Nd:YAG лазер, като изборът на апаратура се прави спрямо тежестта на розацеята, типа кожа и зона, която се нуждае от обработка. Обикновено не се налага след това да се ограничавате в ежедневните си занимания с изключение на посещение на сауна, парна баня, спортуване в деня на процедурите. Задължително условие е да не сте се излагали на слънце през последния месец, както и по време на целия курс на лечение. Принципно УВ лъчите влошават самата розацея и така или иначе целогодишно се препоръчва да се ползва фотопротекция.

Съвременните методи и средства за лечение на розацеята дават възможност да се постигнат чудесни и дълготрайни резултати. Създаването и поддържането на правилен хигиенен режим след края на основното лечение гарантира дълги години с чиста и здрава кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *