Синдромът „Препечени крака“

laptop

Едва ли повечето от вас са чували за синдрома на „препечените крака“. Вероятността обаче да ви се случи става все по-реална, като се имат предвид някои особености от съвременния ни начин на живот.

Медицинското название на синдрома е „Еритема аб игне“. Познат е в дерматологията от доста години, като се е срещал първоначално основно при работещи в близост до открит огън и печки. В днешни дни може да се наблюдава сред хора, които ползват много често затоплящи възглавнички, горещи компреси, духалки, камини, затоплящи седалки в колата, електрически одеяла и… лаптопи.

Продължителното действие на инфрачервената топлина върху кожата от непосредствена близост води първоначално до появата на мрежовидно зачервяване. На по-късен етап то се трансформира в една неприятна, трайна и трудно поддаваща се на лечение пигментация. При по-тежки случаи може дори да се промени релефът и текстурата на кожата. Разбира се, за появата на Еритема аб игне се изисква продължително и често въздействие на топлината. Като се има предвид обаче колко време прекарваме пред компютрите и по-конкретно с лаптопи в скута си, не е случайно, че тези случаи зачестяват. Тинейджърите съвсем не правят изключение, особено любителите на игри, които често са толкова залисани, че въобще не усещат силното загряване на кожата.

Тази пигментация изчезва много бавно в продължение на седмици и месеци, ако се преустанови действието на провокиращия фактор. В някои случаи е перманентна и затова профилактиката е от особена важност. Ако ви предстои дълго ползване на лаптоп, особено при пътувания, използвайте специални поставки, които да изолират кожата ви от излъчваната топлина. Без съмнение активното участие на технологиите в ежедневието ни ще дава различни отражения върху нас. Ако случайно забележите странно зачервяване и покафеняване на кожата ви в областта на бедрата след дълги часове в интернет пространството е желателно да посетите дерматолог. Не подценявайте този проблем, защото в далечно бъдеще „препечената кожа“ може да стане благоприятен терен за развитие и на още по-сериозни проблеми.

 

burn

Коментар (1)

  1. Пейчева

    От доста време имам този проблем. Какво лечение е подходящо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *