Розацея през студените дни. Как да я предотвратим?

розацея

Розацеята е хронично кожно разстройство, което с течение на времето води до зачервяване, с видими кръвоносни съдове, които се появяват на лицето. Ако не се лекува, могат да се появят пъпки, а в последния стадии на развитие се засяга и носът, който се уголемява и става неравен.

По-студеното и бурно време през есента и зимата, съчетано със сухата топлина у дома, може допълнително да раздразни розацеята. Обикновено външните слоеве на кожата създават естествена бариера, която държи влагата заключена. При пациенти с розацея има нарушение във външния слой на кожата, появяват се микроскопични пукнатини, позволяващи на водата да се изпари и това изсушава кожата. Когато влажността падне през по-студеното време, естествената бариера на кожата се разрушава още повече, което води до признаци на зачервяване, сърбеж и повишена чувствителност на розацеята.

розацея

Съществуват стъпки, които пациентите да предприемат, за да поддържат по-гладка кожа, като минимизират възпаленията, подготвяйки се за суровите условия на студеното време:

  • Защита чрез SPF

Най-честата причина за розацеята е излагането на слънце. Целогодишно, всеки трябва да носи слънцезащитен крем, независимо дали деня е слънчев или не. Много хора спират да носят слънцезащитни продукти през есенните и зимни месеци, но това е грешка, особено за тези с розацея. Дори ако времето е студено, слънцето все още има силен ефект върху кожата. Винаги носете слънцезащитен крем SPF 30 или по-висок.

  • Напитките

Преди да се насладите на гореща чаша кафе, чай или горещ шоколад, запомнете, че горещите напитки могат да предизвикат зачервяване на лицето и възпаление на розацеята. Ако напитката е достатъчно гореща, за да ви стопли, тя е достатъчно гореща, за да раздразни розацеята. Чашата кафе или какао, пийте при хладка температура.

  • Помещенията

Колкото и да е студено отвън, избягвайте прегряване в закрити помещения, ако имате розацея. Седенето твърде близо до огъня или горещият душ само ще утежни розацеята, като увеличи притока на кръв, предизвиквайки зачервяване на лицето.

  • Ветровито време

Студеното, ветровито и сурово време е катализатор на розацеята. За да се предпазите от вятъра, дръжте лицето си покрито с топъл шал колкото е възможно повече и ограничавайте времето, прекарано на открито през ветровитите дни.

  • Овлажняване на кожата

Студено време изсушава кожата, независимо дали човек има розацея или не. Сухата кожа става раздразнена. Хората с розацея трябва да бъдат внимателни при избора на грижа за кожата, като избягват ароматни лосиони, които могат да влошат състоянието. Потърсете нежни почистващи препарати и овлажнители, съдържащи натурални успокояващи съставки.  Добавете омега-3 мастни киселини, като включите повече количество сьомга, орехи и зехтин в диетата, това ще подобри вида на кожата.

  • Хидратация отвътре и отвън

Използването на овлажняващ крем по време на студените месеци може да замести влагата във въздуха, като по този начин предотвратява раздразнението, свързано с розацеята. Не забравяйте да хидратирате често през деня, като пиете повече вода и ядете храни с високо съдържание на вода, като плодове и зеленчуци.

  • Лечението

За лечение на розацея се изисква търпение и добър специалист. Най-ефективния метод е посредством лазери. Exel V Cutera е незаменим за премахване на повърхностни съдови образувания, които са червени на цвят.  Малките капиляри, които са характерни за хората страдащи от розацея се повлияват отлично от този КТР лазер. IPL технологиите заемат оснвно място в терапията на розацеята поради многостранното въздействие върху проблема. Освен че трайно премахват разширените капиляри, те допринасят за редуциране на червенината и склонността на кожата да реагира с изчервяване под действие на различни стимули (емоция, атмосферни влияния, храна). Допълнително оказват противовъзпалителен ефект, намаляват отока и повишената чувствителност на кожата.

Ако страдате от розацея може да значително да подобрите състоянието си с назначаване на подходяща терапия от дерматолог. Свържете се с нашите специалисти за консултация. Тел: 02 / 962 25 33(44) или 0884 94 95 81

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *