Невидимите врагове на кожата

Кожата е нашето най-ценно оръжие за борба с околния свят. Тя ни защитава от раждането ни, до края на нашите дни на земята. Много фактори и влияят неблагоприятно и за да и помогнем да се чувства добре, трябва да знаем кои са те.

На първо място е замърсеният въздух в големите градове. Малки частички от замърсения въздух реагират с ултравиолетовите лъчи. Така се създават свободни радикали, които атакуват съседните на тях клетки и  увреждат ДНК. Създава се каскада от реакции, доста трудна за овладяване. А по кожата се появяват фини линии и бръчки. Тук идват на помощ антиоксидантите, молекули, които могат да взаимодействат със свободните радикали и ги обезвреждат, без те самите да се превръщат в такива. Мощен антиоксидант е витамин Е, които се намира в бадеми, домати, босилек, боровинки. Съществуват и хранителни добавки.

Проведено е проучване на 400 жени на възраст между 70 и 80 години, едната част от тях, идващи от големия град, а другата от отдалечени места сред природата. Резултатите показват, че жените от града имат 20% повече пигментни петна по кожата и бръчки около устата и носа.

Температурата на въздуха също влияе на кожата. Когато тя падне под 5 С влажността става екстремно ниска и кожата се изсушава. В такъв случай има нижда от овлажняващи и подхранващи лосиони. Ако пък е много горещо над 40°С  трябва да се  използват продукти с висок слънцезащитен фактор, предотвратяващи преждвременното състаряване на кожата и появата на петна. Взимането на душ е задължително, като продуктите са за честа употреба.

Тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол влияят неблагоприятно на кожата, защото блокират достъпа на кислород до клетките. Процесът протича бавно с години и човек трудно осъзнава връзката между вредния навик и състоянието на кожата си.

Еднояйчните близнаци имат идентичен генетичен материал, но средата, в която живеят е различна както и начина на живот. Единият близнак пуши, а другият не. Изключително интересно и показателно е сравнението между кожите им. По кожата на пушача се наблюдават много повече бръчки, липса на тонус и пигментации.

Начина, по който живеем се отразява на кожата и я кара да изглежда по-стара отколкото е в действителност. Затова водете здравословен начин на живот, за да можете да му се наслаждавате по-дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *