Лазерен ресърфисинг или просто: Сбогом, стрии

Spisanie_polovinkaОт пубертета до бременността и след това стриите могат да се появят на всяка възраст и по много причини. Кожата е най-големият орган и ежедневно ни защитава от вредните влияния на заобикалящата среда. Тя притежава уникални свойства, едно от които е еластичност, т. е. възможност да се разтяга. Главни отговорници за това са разположените в дермата колаген и еластин.

Има определени състояния, които стресират кожата и поставят еластичността й на изпитание. Рязкото увеличаване на теглото, бързото израстване през пубертета, както и бременността водят до силно разтягане на колагеновите и еластиновите влакна. Тази промяна в тяхната структура често причинява разкъсване в отделни участъци. На повърхността това се вижда като познатите на всички ни продълговати и леко хлътнали белези наречени стрии.

Превенция

Когато стриите са пресни (до 6 месеца), те най-често са пурпурни или червеникави на цвят. С годините стават бели и леко сребристи. Превенцията е най-доброто лечение. На пазара има множество емулсии за домашна употреба, а самата природа се грижи за кожата с естествени продукти. Какаовото масло например хидратира кожата, забавя стареенето и подобрява тургора. Кокосовото олио пък повишава хидратацията и намалява сухотата. Редовно овлажняваната кожа преминава през фазите на разтягане без белези.

Когато вече ги има

При стриите в пълна сила важи принципът за ранното им лечение. Колкото по-рано започнете, толкова по-добри резултати ще постигнете. Когато дермата е увредена,  а стриите са факт, действията трябва да са по-категорични. Към момента няма методика, която напълно да изтрие всякакви стрии, но естетичната дерматология разполага с достатъчно варианти, които могат да доведат до заличаването им или значително подобрение на вида им.

Най-новото срещу стрии

Иновация в лазерните процедури е неаблативният  фракциониран  ресърфисинг. Осъществява се с високотехнологичен  лазер, който действа в дълбочина на кожата без да наранява повърхностния й слой. По този начин се отстранява рискът от инфекции и не се засяга здрава кожа. Усеща се топлина и леко щипване при всеки импулс, които са напълно поносими. Процедурата не изисква локална анестезия и пациентът може да се върне към ежедневните си задължения.

Д-р Катя Паскова е сред дерматолозите, поставили началото на естетичната дерматология в България. Д-р Паскова притежава редица специализации от цял свят и всяка година прибавя по няколко нови към портфолиото си. Член е на Българското дерматологично дружество, Дружеството на частнопрактикуващите дерматолози в България, Академията по практична дерматология и естетична медицина, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Европейската общност по лазерна дерматология (ESLD).

Материалът е публикуван в сп. 9 месеца, 12/2015.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *