Кои са най-честите причини за появата на стрии?

image001

Стриите не са болест, но болезнено удрят по женското самочувствие. Следствие от нездравословно хранене, изтощителни диети или бременност, фините линии остават като неприятен спомен от времето, в което тялото ни не е било във форма. Спорт плюс подходящ хранителен режим могат да оформят фигурата ни, но от стриите като че ли спасение няма.

Всъщност за стриите вече има лечение. Наличието на специална медицинска апаратура прави възможно дори премахването на стари стрии. Но най-доброто, което можем да направим срещу стриите, е да предотвратим появата им.

Какво представляват стриите?

Стриите са фини линии по тялото, причинени най-често от бърз растеж или продължително прекомерно изпъване на съединителната тъкан. Като резултат се уврежда мрежата на съединителната тъкан, която осигурява еластичността на кожата.

Но механичното изпъване не е единствената причина, която може да доведе до образуване на стрии. Повишените нива на стероидни хормони влияе на клетките, които образуват колаген и еластин (фибробластите), и по този начин намаляват еластичността на съединителната тъкан.

При образуването на стрии кожата става тънка и първоначално розова на цвят. Скоро се образуват розови или лилави линии (нови стрии). С течение на времето те изсветляват и стават бели или придобиват цвета на кожата.

Кои са най-честите причини за поява на стриите?

Пубертет

През пубертета стриите могат да се появат, когато юношите преминават през периоди на интензивен растеж. Хормоналните промени на тази възраст, особено повишеното ниво на стероиди, намаляват еластичността на съединителната тъкан и допълнително допринасят за образуването на стрии. Обикновено стриите през пубертета се появяват в горната част на ръцете, гърдите, бедрата и дупето. При момичетата и момчетата, които тренират редовно, както и тези с наднормено тегло, често се образуват стрии. Друг рисков фактор за младите жени са оралните контрацептиви с високо съдържание на естроген.

Бременност

При около 70% от бременните жени се появяват стрии. Възрастта оказва влияние върху това – около 91% от бременните на възраст 16-18 получават стрии, докато при жени над 35г. рискът значително намалява.

Интензивният растеж на бебето между четвъртия и шестия месец изпъва кожата в зоната на корема. Освен това високите нива на хормони (прогестерон, релаксин и естрадиол) отслабват съединителната тъкан на кожата. Комбинацията от силно изпъване и отслабена съединителна тъкан често води до образуване на стрии.

Друга област, предразположена към образуване на стрии, са гърдите. Когато се подготвят за кърмене, гърдите се уголемяват. В комбинация с хормоналната предразположеност, това често уврежда съединителната тъкан на кожата.

Диети

При пълните хора може да се образуват стрии поради опъването на кожата, причинено от наднорменото тегло. Освен това хормоните, които се образуват в мастната тъкан, могат да отслабят колагеновите и еластинови нишки в съединителната тъкан на кожата. Но също така и рязкото отслабване, което води до промени в нивата на хормоните, може да доведе до образуване на стрии.

Други причини

За появата на стрии могата да бъдат някои лекарства – кортикостероиди, анаболни стероиди, андрогени. Стриите могат да бъдат сигнал за заболяване на хипофизната жлеза, наречено Синдром на Кушинг. Друго заболяване, което има връзка със стриите, е синдромът на Марфан. Това е генетично разстройство, което води до нарушения във функциите на съединителната тъкан и често до образуване на стрии.

Как можем да премахнем стриите?

Коментари (3)

 1. Петя

  Здравейте,
  аз също имам стрий от пубертетските години. Биха ли могли да се премахват и с какво се премахват?

 2. Стоян

  здравйте

  понеже ходя интензивно на фитнес и сега започнаха да ми се появяват стрии по ръцете.
  Как могат да се махнат?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *