Какво е Ксероза и как да се справим с нея?


Ксерозата, известна повече като суха кожа, е едно от най-често срещаните проблемни състояния на кожата. Сърбежът, чувството за опънатост, паренето, пукнатините и белещите се участъци, характерни за сухата кожа, могат да бъдат не само дискомфортни, но и болезнени.

Къде е проблемът?

Сухата кожа е състояние, презивикано от нарушения в кожната бариера. Тя от своя страна се влошава, когато е нарушено нормалното съотношение на кожните липиди, както и при небалансираното ниво на протеините.
Проблем при сухата кожата е, че тя старее по-бързо, отколкото при нормално състояние и е предпоставка за появата на фини бръчки и линии.

Какво е решението?

Споделяме с вас полезни съвети, които спомагат задържането на вода в кожата, защото именно нейната липса изсушава кожата.

Пийте вода редовно, но не прекалявайте с престоя под душа!
Важно за хората със суха кожа е да не прекарват повече от 5 мин под душа или във ваната, а водата категорично не трябва да е много топла, защото тогава се премахват естествените масла в кожата. След баня попивайте внимателно кожата си чрез потупвания с мека кърпа, като избягвате силния и изтъркващ допир с кожата.

Подбирайте внимателно както козметиката, така и перилните препарати!
Сапунът, силните перилни препарати и наличието на алкохол в продуктите са противопоказни за сухата кожа, защото нарушават нейния липиден бариерен слой.
Препоръчително е да се нанася хидратиращ продукт на кожата веднага след къпане, още докато кожата е влажна. Използвайте хидратиращи кремове, обогатени с растителни масла.

Консумирайте полезни храни!
Храните, богати на омега-3 мастни киселини, поддържат еластичността на кожата. По-мазните риби, като сьомгата, орехите и чията са храни, богати на омега-3 мастни киселини.
Заместете пържената с печена или варена храна и не прекалявайте със солта.

Трябва да знаете, че много сухата кожа може да бъде признак за по-сериозни заболявания като екзема, псориазис или атопичен дерматит, затова не я подценявайте и се консултирайте с дерматолог за състоянието ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *