КАКВО ДА ЯДЕМ ЗА ПО-ХУБАВА КОЖА?

Прекарваме много време и харчим много пари, когато купуваме продукт, който слагаме на лицето си – крем, сенки, спирала или друго. Но колко от нас се замислят за това, че здравословната диета и начин на живот имат огромно влияние върху кожата?

През изминалото десетилетие научихме колко храни, които консумираме, всъщност влияят негитивно върху външният ни вид.

Сега всичко се върти около едно разбиране – храненето оказва голямо влияние върху кожата ви. Колкото по-здравословно се храните, толкова по-голям ефект ще има това върху лицето ви. Когато кожата ви не изглежда и не се чувства добре, опитайте да промените хранителните си навици, включете храни, които да хидратират и подмладят кожата ви.

Ето кои храни трябва да добавите към вашата диета, за да имате красива и здрава кожа:

Ягоди, цитрусови плодове, червени чушки и броколи

Полза: гладка текстура

Защо? Благодарение на Витамин С, който се съдържа в плодовете. Той е жизненоважен за образуването на колаген,  който помага за по-добър сън, намалена тревожност, здрави кости и възстановяване на съединителната тъкан.

Слънчогледови семена и бадеми

Полза: защита от слънцето

Защо? Тези семена и ядки са заредени с витамин Е. Антиоксидантите защитават кожата от свободните радикали, увреждащите агенти, лошите UV лъчи и замърсяването на въздуха.

Зеленчуци, които са тъмно оранжеви и червени, и листни зеленчуци

Полза: свеж тен

Защо? Бета-каротинът е вид каротеноид (група растителни пигменти), който придава на оранжевите и червените зеленчуци техния цвят. Той също има антиоксидантни сили. Вашето тяло превръща бета-каротина във витамин А, който регулира производството и оборота на клетките (процесът, чрез който старите клетки се хвърлят и заменят с нови), така че повърхността на кожата става гладка. Бета-каротинът и другите каротеноиди, като лутеин, могат също да предпазят и възстановят увреждането на кожата от слънцето.

Свинско месо и стриди

Полза: младежки блясък

Защо? От тези храни ще си набавите цинк и желязо, които са ключ към здравословното функциониране на кожата. Цинкът допринася за производството на клетки, стимулира имунната система, поддъжа хормоналния баланс, правилното функциониране на щитовидната жлеза, червените и бели кръвни клетки, синтеза на протеини, повишава либидото, грижи се за репродуктивната система, подобрява физическата и психическа форма, предпазва от рак.

Вода

Полза: Хидратирана кожа

Защо? Клетките на кожата съдържат най-вече вода, а ако сте дехидратирани, кожата ще изглежда и се усеща суха.  Предпазвайте се от дехидратация като пиете вода през целия ден и, разбира се, винаги, когато сте жадни.

Минимум 6 чаши на ден или 1,5л на ден. За всяка чаша кафе, която приемате, трябва да изпиете 2 чаши вода.

Науката показва, че има доказани храни, които саботират чистата кожа и такива, които повлияват благоприятно на нея. Намаляването на тези вредните храни, може да ви доближи до сияйната и здрава кожа, за която винаги сте мечтали.

Запазете час за консултация в клиника Дерма Вита, може да се свържете с наш сътрудник на тел.: 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *