Да се справим с акнето на гърба

Дерматологично одобрени начини да се справим с акнето на гърба

Комбинирайте пот, хормони и козметични продукти за запушване на порите и имате рецепта за възпаление и пъпки по лицето и отвъд. Факторите, които причиняват акне, са еднакви независимо от местоположението. Мастните и мъртвите кожни клетки блокират порите и водят до бактериален свръхрастеж на P. acnes, който причинява възпаление.

В допълнение към основните сътрудници, като лоша диета и пори – запушени от продуктите за грижа за кожата, натискът и триенето – причинени от стегнато тренировъчно облекло, могат да направят нещата още по-лоши, като задържат мръсотия и пот. Пъпките на гърба са особено обезпокоителни през лятото – в сезона на банските, потниците с гол гръб и по-разкриващите дрехи – така че какво да правим?

Ето няколко прости стъпки, които могат да намалят възпалението и да ви помогнат да се насладите на чистата кожа от главата до петите:

  • Почистете гърба си преди и след тренировка
  • Опитайте локално медикаментозно лечение на тялото с продукти съдържащи бензоил пероксид или салицилова киселина
  • Уверете се, че всички продукти, които влизат в контакт с гърба Ви (включително шампоани, балсами за коса и други продукти за оформяне на косата), не са комедогенни.
  • Избягвайте силни съставки, използване на скраб, прекомерно ексфолиране и не стискайте пъпките!
  • След тренировка, сменете потните дрехи възможно най-бързо
  • Не носете тесни, прилепнали дрехи от изкуствени материи

 

Сега вече знаете какво трябва и не трябва да правите, за да сведете до минимум акнето на гърба. Не забравяйте обаче, че консултацията с дерматолог е силно препоръчитална, поради индивидуалните особености на всяка кожа и необходимостта от комбиниране на терапията, особено при тежки форми на акне. Много често домашната грижа не е достъчна, тя може да облекчи акнето, но рядко да го излекува и е необходимо да помогнем на кожата чрез професионална намеса.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *