Всичко за бенките, брадавиците и кожните лезии

Освен бенките и брадавиците тялото ни има много други увредени кожни участъци (лезии), за които трябва да знаем. Повечето кожни лезии са доброкачествени. Някои могат лесно да бъдат диагностицирани от дерматолозите по техния физически вид и симетрия, докато други се нуждаят от по- точна диагностика чрез хистологично изследване на кожна биопсия.

ВИДОВЕ КОЖНИ ОБРАЗУВАНИЯ:

  • Меланоцитни невуси (бенки). Меланоцитните невуси, известни под името „бенки” са доброкачествени образувания на кожата, съставени от пигментни клетки. Меланоцитни невуси се срещат при хора от всички раси. Тяхното развитие започва от детска възраст. Проучванията при еднояйчни близнаци показват, че броят на бенките е предимно генетично определен. Излагането на действието на слънчевите лъчи има второстепенно значение за появата им. Въпреки това проучвания в Европа и Австралия, показва, че броят на бенките е значително по-голям при деца, периодично излагани на интензивна слънчева светлина (напр. по време на летните ваканции). Бенките продължават да се появяват и при млади хора, след което претърпяват обратно развитие, като при възрастните хора  броят им е значително по-малък. Тази естествена еволюция на бенките подчертава необходимостта от повишено внимание по отношение на образувания, развиващи се в зряла възраст в сравнение с тези, появяващи се при млади хора.

  • Брадавици. Брадавиците са вроговени израстъци по кожата, които изглеждат като груби, плътни, лющещи се издатини. Те могат да се появят по всяка част на тялото, като имат различен клиничен вид. Брадавиците са всъщност вирусни образувания, като причината за появата им е човешкият папиломен вирус (HPV). По длани и ходила се наричат „обикновени“ брадавици или с популярното им име „кокоши тръни“. По дланите растат най-често като издадени туморчета, а по ходилата, на местата където се стъпва и има натиск растат навътре, и причиняват често силна болка

  • Фиброми. Фибромите са често срещани доброкачествени образувания, представляващи малки израстъци по кожата. Причините за появата им са неясни, но съществуват различни предразполагащи фактори като фамилна обремененост, ендокринни или хормонални смущения, затлъстяване. Често се появяват по време на бременност или през менопаузата. В някои случаи са свързани и с поява на себорейни брадавици. Някои остават малки, докато други нарастват. Те обикновено се образуват в кожните гънки и могат да бъдат причинени предимно от триене на кожа в кожа. Фибромите засягат както мъжете, така и жените, но се срещат повече при хора със затлъстяване и такива с диабет.
  • Лентигото. Представлява малко, но ясно очертано пигментно петно, което се дължи на хиперплазия (увеличаване) на броя на меланоцитите. Има различни видове лентиго: Просто лентиго (Lentigo simplex) се появява в много ранна детска възраст или се носи по рождение и не се влияе от въздействието на слънчевите лъчи, за разлика от други видове лентиго – соларно лентиго (Solar lentigo; Lentigo senilis), познато и като възрастови петна, което се появява с напредването на възрастта по откритите части на тялото. Продължителното използване на солариум също се счита за предпоставка за появяване на лентиго.
  • Лунички(ефелиди). Луничките (ефелиди) се дължат на увеличено натрупване на меланин и представляват малки пигментни петна с кръгла или неправилна форма, които са с наследствен характер, а цветът им бива жълтеникав, червеникаво или тъмнокафяв. По-често се срещат при светлоруси и червенокоси хора със светла кожа и обикновено са разположени в зони, които се излагат на въздействието на слънчевите лъчи. Ежедневната употреба на слънцезащитна козметика намалява контраста им, а през зимните месеци, при част от хората, луничките изсветляват или изчезват напълно.

  • Себорейната кератоза. Себорейната кератоза представлява кафяви или черни образувания, обикновено намиращи се по гърдите и гърба, както и по главата. Те произхождат от клетки, наречени кератоцити и са доброкачествени. През своето развитие себорейната кератоза изглежда като брадавица. Причината за появата е все още неясна. Има известна корелация между възрастта и появата на себорейна кератоза. Честотата на себорейната кератоза е по-висока при по-възрастните хора, откъдето произлиза и другото и название – сенилни (старчески) брадавици.

  • Милия или бели комедони. Комедоните (черни и бели точки) се образуват от натрупване на мастни секрети и замърсявания, които запушват порите.Белите точки са комедони, които се образуват от космени фоликули, които не са отворени и в контакт с въздуха. При белите точки, фоликулът също е запълнен със себум и мъртви кожни клетки, но липсата на пряк контакт с въздуха е причина да не протича окисляване на меланина. Именно затова съдържанието на космения фоликул не променя цвета си и остава бяло.

 

  • Ксантелазма. Ксантелазмите са най-честата изява на заболявания (ксантоматози) свързани с нарушения на липидната обмяна. Те се образуват от ксантомни клетки. Тези клетки се изпълват с мастни капки и се разполагат в горния рехав слой на дермата. Основният липид (мазнина), който се съдържа в ксантелазмите, е холестерол, и то естерифициран холестерол. Представляват плаки – плоски или леко надигнати с тъмно жълтеникав цвят. Засягат клепачите, лицето и крайниците. По клепачите се разполагат към вътрешния ъгъл на окото. В началото се появява малко жълтиникаво петно, което постепенно се надига и удебелява. В съседство се появяват нови, които се сливат в плаки. Цвета е жълтеникав до оранжев. Необходимо е да се направят изследвания на мастната обмяна, кръвната захар и кръвното налягане.снимка: Klaus D. Peter, Gummersbach, Germany

Определянето на вида лезия и дали тя е доброкачествена става само след дерматологичен преглед. Съветваме ви при най-малкото съмнение относно вашето образувание да се обърнете към дерматолог. Независимо дали ви притеснява от медицинска или естетична гледна точка, можете бързо и безболезнено да премахнете нежеланите кожни образувания.

За допълнителна информация и записване на час може да се свържете със специалистите на Дерма Вита на телефон: 0884 94 95 81 или  02 / 962 25 33(44)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *