Проблемен скалп и косопад

hair-loss1

Проблемите с косата и скалпа могат да бъдат доста разнообразни, а засегнатите хора съвсем не са малко. Най-често косата ни изтънява, пада повече, накъсва се лесно или расте бавно. Ако прибавим пърхота, лющенето и сърбежа по скалпа картината става доста по-неприятна. В повечето случаи, за щастие, в основата на тези проблеми не стоят много сериозни заболявания.

Повечето хора губят ежедневно 50 – 100 косъма. Засиленият косопад, включително изтъняването, е най-често срещаният проблем на скалпа.

Изтъняването на косата с напредване на годините е нормален процес, макар че е различно изразен при отделните индивиди. Факторът наследственост играе основна роля, като унаследяване може да има както по линия на бащата, така и на майката. Ако генът е „много силен“ при мъжете разреждане на косата може да започне още в края на пубертета и до 30 години да са почти или напълно оплешивели. При жените същият ген може да доведе до значително изтъняване на косата.

Какви могат да бъдат другите причини за силен косопад или увредена коса:

– Увреждане на косъма от бои, препарати за трайно къдрене, преси за коса, сешоари.

– Вредни навици за дърпане и скубане на косата, които понякога могат да граничат с психични проблеми.

– Странични ефекти на някои медикаменти, като лекарства за химиотерапия.

– Скорошна оперативна интервенция, тежко заболяване, силен емоционален стрес. В такива случаи косопадът може да започне от 4 седмици до 3 месеца след провокиращия момент. Той има тенденция да се ограничи в рамките на няколко месеца.

– Заболявания като хиперфункция на щитовидната жлеза, лупус и други, както и отравяния с тежки метали като арсен.

– Тежки диети особено с нисък прием на протеин и желязо.

Знаете ли, че има разлика между пърхот и сух скалп?

Кожата на скалпа се обновява по същия начин, както и кожата в другите части на тялото, т.е. това се случва приблизително на 25-28 дни, като новообразуваните клетки постепенно избутват старите и те най-накрая отпадат под формата на невидими люспички.

Пърхотът се образува когато има твърде много секреция от мастните жлези или себум. Често участва и една съвсем безобидна гъбичка – Malassezia furfur (нормален обитател по кожата на всички хора). Тя използва за храна себума и мъртвите кожни клетки, като следствие на нейното по-засилено размножаване се образуват белезникавожълти и леко мазни люспи, а в по-тежки случаи се стига до развитие на себореен дерматит. При него освен лющенето се прибавят и червени петна и плаки, както и неприятен сърбеж, засилен косопад и понякога отделяне на специфична и не много приятна миризма.

Сухият скалп е резултат от намаленото овлажняване на кожата на скалпа при употреба на твърде агресивни шампоани и сапуни, бои за коса и честото ползване на сешоари. Допълнително могат да се включат студеното време, сухият въздух и твърдата вода. Тук сърбежът може да бъде доста силен и се образуват малки бели и лесно отделящи се люспички. Препоръчва да се ползват подхранващи шампоани, съдържащи зехтин, жожоба и други подхранващи и възстановяващи хидратацията на скалпа съставки.

Има няколко основни причини за появата на пърхота, като:

– Прекалена консумация на захар, мазнини и нездравословно хранене като цяло;

– Наследствено предразположение;

– Емоционален стрес, хормонален дисбаланс, преумора, намален имунитет;

– Употреба на неподходящи козметични продукти за косата и различни процедури.

Пърхотът не може да бъде излекуван, но може да бъде много добре контролиран. Доста хора смятат, че по-рядкото миене на косата или по-малкото насапунисване ще ги предпази от пърхот. Точно обратното, дори ще го влоши. Недоброто измиване на главата води до натрупване на себум и мъртви клетки по кожата, което благоприятства  размножаването на споменатата гъбичка. Препоръчва се да се ползват специални шампоани с активни противопърхотни съставки, като селениев сулфид, цинк пиритион, кетоконазол, циклопирокс. Обогатяване на храненето с повече плодове и зеленчуци, намаляване на мазнините и добавяне на храни, съдържащи цинк и витамини от група Б също ще се отрази благоприятно. Дори прием на пробиотици може да се окаже полезно за здравето на вашия скалп.

При всички положения е препоръчително да се консултирате с дерматолог, за да се изгради правилен режим за грижа и хигиена на кожата на главата, както и да се изключат евентуални по-сериозни подлежащи причини.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *