Ксантелазмите са маркер за висок холестерол

Кожата е най-големият ни орган и „предоставя” една немалка площ, върху която се появяват какви ли не образувания. За щастие по-голямата част са напълно доброкачествени. Има обаче такива, които ни сигнализират, че вероятно има някакъв вътрешен проблем.

Ксантелазмите са точно такива образувания, които понякога могат да са проява на смущение в организма. Наименованието им е малко трудно за произнасяне, но ксантелазмите са именно онези жълтеникави и леко надигнати петна в зоната около клепачите. Жълтият им цвят всъщност представлява отлагане на липиди и мастни продукти, които се натрупват в тези зони на кожата.

При някои хора се касае просто за унаследяване на склонността за образуване на ксантелазми без да има смущение в липидната обмяна, но при други появата им е директно свързана с високи нива на холестерола и триглицедридите в кръвта.

Така, че на ксантелазмите можем да гледаме като маркер, че тялото ни не успява да контролира разграждането и усвояването на липидите в организма.

Вероятно се чудите защо холестеролът се натрупва точно около очите. Ами, отговор на този въпрос все още няма и това си остава една малка загадка. Интересно е също, че дори и нивата на липидите да са нормализирани чрез лечение и диета, при ксантелазмите не настъпва никаква промяна.

Ако вече имате ксантелазми първото, което трябва да направите е да изследвате нивата на липидите си в кръвта. При половината от хората се установяват отклонения. Имайте предвид, че както липидите се натрупват в кожата, по-същия начин, а дори и в по-голяма степен се натрупват по стените на кръвоносните съдове, особено тези в посока към сърцето и мозъка.

Ксантелазмите сами по себе си не предизивикват никакво дразнене, сърбеж или дискомфорт, но е нормално да ви притесняват, тъй като те са на твърде очевидно място и няма как да ги скриете. Размерите им са различни, но често достигат до над 1 см дължина.

До неотдавна основният метод, чрез който се махаха беше чрез изрязването им и зашиване на кожата на клепача след това. По-стари методи са изгаряне с течен азот или с киселини във висок процент. Разбира се, откакто лазерите станаха  част от ежедневната ни практика определено са предпочитания метод, тъй като имат редица предимства. С тях процедурата е много по-прецизна и под пълен контрол от страна на дерматолога. Освен това, при обработката с лазер, рискът от рецидив (отново образуване на ксантелазма на същото място) е по-малък.

В нашата практика отстраняваме ксантелазми с т. нар. аблативен Ербиум лазер – MCL 30 Dermablate на една от фирмите с най-големи традиции в производството на лазерна апаратура – Asclepion.

Коментари (15)

  1. Таня Вълкова

    Имах ксантелазми на долни клепачи миналата година ми ги махнаха с лазер, но сега започнаха да се появяват отново на същите места. Незнам какво да правя, да пробвам ли пак. При Вас как става записването.

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте.

      Възможно е ксантелазмите да се появят отново на места, които са предразположени към натрупване на мастни отлагания, каквито са те. Препоръчително е да си изследвате липидния профил, за да се провери дали няма и повишено количество мазнини в кръвта, което също може да е причина за рецидив на ксантелазмите.
      Може да запишете час при нас на тел: Тел.: 02/ 962 25 44 или Моб.: (+359) 0 884 94 95 81
      Поздрави!

  2. лиляна николова

    Здравейте,имам ксантелазми от години и на двете очи,не нарастват видимо,но са неприятен дефект.Ако се запиша за преглед и манипулация при Вас необходими ли са предварителни изследвания.Тъй като не съм от София може ли да бъде извършено отстраняването им в следобеден час по принцип.Каква е цената.

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте,

      Наложително е първо да се направят изследвания.
      Може да запишете час за консултация есента тъй като в момента времето не е подходящо за извършването на подобен вид процедури.

      Поздрави

  3. Гюнул Мустафа

    Здравеите миналата година си оперирах клепачите в Пловдив с лазер от к сентелазъм
    на горните клепачи но за съжаление пак ми се появиха какво може да се направи по въпроса ми предварително ви благодаря.

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте.

      За съжаление дори да се премахнат оперативно има възможност ксантелазмите отново да се появят. Качественото им отстраняване намалява вероятността от повторната им поява, но не я гарантира. Ксантелазмите се появяват в следстве на нарушен липиден метаболизъм или на фона на друго клинично заболяване, което води до това нарушение( в този случай трябва да се обърне внимание на заболяването причинител). При пациенти с нарушения в липидния състав (високи показатели на холестерол) е хубаво да се спазва хранителен режим.

      Поздрави
      Д-р Паскова

  4. Мими

    Здравейте , имам нещо като топче под клепача , може да се види само ако го вдигна с извиване ,бяло жълто е на цвят , а външно имам топче в ъгъла от дясно,но и там трябва да се натисне клепача …Тоест всичко е подкожно…Ще ви бъда благодарна ако ме насочите… Благодаря ..

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте Мими

      Трудно бих могла да ви насоча, без да ви видя. Заповядайте на консултация в „Дерма Вита“

      Поздрави
      Д-р Паскова

  5. penka

    imam ksantelazmi v osnovata na nosa vdasno do okoto I po seloto 3 topseta kakvo da prava grozno e

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте

      Ксантелазмите могат да се третират чак на есен, тъй като трябва след процедурата да се пазите от слънце.

      Поздрави
      Д-р Паскова

  6. penka

    blagodara vi az sam kolega ot sliven kazvam se d-r spanova bolniza eva ginekolog!we bada esenta pri va i we se suem v nasaloto na septemvri !

    • Д-р Катя Паскова

      Ще ви очакваме на есен 🙂

  7. kosenka

    kak da vi namerim d-r Paskova daite kordinati kakva e cenata na procedurata
    ?

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте,
      може да запишете своя час на Тел.:0884 94 95 81 или 02 / 962 25 33(44).

      Клиника Дерма Вита се намира на адрес: гр. София, ул.“Акад. Иван Буреш“ №8
      Работно време:

      понеделник / петък – 10:00–18:30

      събота – 10:00–16:00

      неделя – Почивен ден

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте,
      може да запишете своя час на Тел.:0884 94 95 81 или 02 / 962 25 33(44).

      Клиника Дерма Вита се намира на адрес: гр. София, ул.“Акад. Иван Буреш“ №8
      Работно време:

      понеделник / петък – 10:00–18:30

      събота – 10:00–16:00

      неделя – Почивен ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *