Лазерна епилация

Когато се говори за трайно премахване на окосмяването обикновено се има предвид лазерна или фотоепилация. И двата метода са базирани на принципа „селективна фототермолиза”, т.е. и при двата се атакува пигмента меланин, който определя цвета на космите. Броят на процедурите и интервалите между тях са еднакви при лазерната и фотоепилация. Разликата идва от самата технология – при IPL се използва светлинна енергия (спектър от дължини на вълните), а лазерната епилация се прави с истински лазери, притежаващи само една, фиксирана дължина на вълната. Такъв тип епилация определно притежава доста предимства пред останалите методи за обезкосмяване. Това е така, защото в случая се получава постоянна или дълготрайна редукция на окосмяването. Желателно е лазерната епилация, извършвана с професионална апратура да се прави в кабинет или център от добре обучени и квалифицирани медицински лица. Чрез тази епилация може да бъде третирана всяка една част от тялото.

Напоследък се появиха и доста апарати за домашна употреба, като по своята ефективност те са далече от професионалните лазери и по-скоро се доближават до епилторите с тази разлика, че няма неприятното отскубване на косъма.

По време на работа с различните машини, излъчваната от тях енергия се трансформира в топлина в кожата и се излъчва от допрения до кожата накрайник. Тази топлина води до „изгаряне” на корена на косъма и по този начин прави невъзможно или малко вероятно поникването на косъм от този фоликул. Уменията на оператора са много важни, за да може да индивидуализира параметрите или да може да направи точен избор на подходяща апаратура.

Вероятно почти всички знаят, че най-добри резултати се получават при комбинацията – светла/бяла кожа с тъмни косми. Русите и бели косми не се повлияват от нито един от методите.

Според повечето експерти лазерната епилация е една идея по-добра от епилацията с IPL, но все пак има случаи, в които фотоепилацията може да бъде предпочетена. Независимо на какъв метод се е спрял човек е препоръчително да потърси реномирани клиники с добре обучен и опитен персонал. В противен случай ако попаднете в неопитни ръце рискувате да получите по-слаб ефект или неприятни петна, изгаряния, дори белези.

Основно притеснение за пациентите е болката. Тя обаче не бива да бъде водеща във вземането на решения от страна на извършващия процедурата, тъй като има редица начини да се намали неприятното усещане. Освен това по-съвременните апарати притежават редица подобрения, които правят процедурата значително по-приятна.

Един от лазерите, ползващ се с отлична репутация както по отношение на ефективността, така и по отношение на болката, е Диодният лазер на немската фирма Asclepion – MeDioStar. Той притежава дължина на вълната от 810 nm, която е с изключително голяма селективност за меланин и ниска за други хромофори. Характерен за него е патентован метод за охлаждане на кожата чрез специална приставка на накрайника. Тя регистрира автоматично телесната температура. Това води до по-малка болезненост по време на третиране, по-малък риск от изгаряния на кожата, тъй като се щади повърхността на кожата. Същевременно се постига оптимално разпределение на лазерната енергия.

Много важно за успеха на епилацията е възможността за нагласяне на параметри в зависимост от типа кожа и област, като тази опция липсва в немалка част от предлаганите, особено в салоните апарати. Излъчваната от MeDioStar енергия много хомогенно се разпределя върху кожната повърхност, което осигурява по-голяма ефективност на процедурата и липса на термично по-активни зони.  Притежава и изключително ергономичен и удобен за работа  накрайник съобразен с особеностите на човешката ръка.

Само една процедура съвсем не е достатъчна за крайния резултат. Обикновено се правят няколко третирания, като това е свързано с цикъла на растеж на космите. Космите обикновено преминават през 3 фази: анаген, катаген и телоген. Анаген е активната фаза, през която косъмът непрекъснато расте. По време на кратката фаза на катаген или фаза на обратно развитие, растежът се забавя и косъмът леко изтънява. Финалната фаза е телоген или т. нар. фаза на покой, при която спира растежа и косъмът отпада. В анаген са около 80-90 % от космите във всеки един момент и чрез лазерната епилация се атакуват точно те. Така остават едни 10-20 %, които няма да бъдат ефективно повлияни по време на една процедура. Паралелно с това космите не растат едновременно и това допълнително обяснява защо се налагат поне 4-5 процедури. В първите дни след лазерна епилация на хората им прави впечатление, че космите са още там. Това е така, защото лазерната енергия унищожава корена, но няма как да изтръгне самия косъм. В рамките на няколко дни космите отдапат и кожата остава гладка за няколко седмици. Ако лазерната процедура е била успешна, постепенно появяващи се косми след това не са онези, които са били третирани на предходната процедура, а такива, които дълго време са били във фаза на покой.

Коментар (1)

  1. Д-р Катя Паскова

    Здравейте,

    Идеята на видеото е да покаже как протича процедурата, за да даде по-голяма яснота на пациентите какво ги очаква. Освен това на видеото ясно се виждат космите и в двете зони, но окосмяването на различните хора варира. Също така крайният резултат се постига след няколко на брой процедури, като след всяка окосмяването намалява. Ако желаете да видите снимки преди и след може да посетите нашия сайт – dermavita.bg, в който ще видите ефекта върху значително окосмен човек.

    Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *