ResurFx изтрива белезите

bw

Белезите по кожата са един от най- често срещаните естетични  проблеми, за които пациентите търсят помощ. Какво ново предлагате в клиника Derma Vita за отстраняването им?

Според проучвания над 70% от хората не харесват белезите си. Притесняват ги не само белезите, локализирани по лицето, но и белезите по тялото. Пациентите споделят, че те понижават самочувствието им и търсят метод за подобряване на вида им. Дерма Вита е първата клиника в България, която колегите от BTL оборудваха с иновативната лазерна мултиплатформа М22. В световен аспект платформата позволява най- безопасния и ефективен начин за тертиране на белези с различен произход.

 

Какво отличава М22 от останалите апарати на пазара?

Това което отличава платформата на BTL, е нейната мултифункционалност – позволява третирането на различни кожни проблеми, както и третирането на различни по вид белези. Към М22 има два накрайника с различно устройство и действие- ResurFX и IPL (Intensed Pulsed Light) .

Заради полихроматичния характер на светлината, която излъчва, IPL процедурата въздейства комплексно на белезите на стареене на кожата. Крайният резултат е кожа с подобрена структура и хомогенност, както по отношение на цвета (петна и разширени капиляри), така и по отношение на релефа (разширени пори, някои белези, фини бръчки и др.). IPL  е златният стандарт за фотоподмладяването на кожата.

ResurFX е иновативната технология, създадена от Lumenis, вградена в тяхната най-нова платформа – M22.  Това е високотехнологичен лазер с дължина на вълната 1565 nm, който действа в дълбочина на кожата без да наранява повърхностния слой, т. е. няма аблативен ефект. По този начин се отстранява рискът от инфекции и други странични реакции за разлика от аблативните лазерни технологии. ResurFX  действа чрез фракционна фототермолиза, която създава микроколони от коагулирана тъкан в кожата без да уврежда околните й зони. Загряването в дълбочина до ретикулярна дерма  стимулира отделяне на медиаторите на възпалението, активация на фибробластите, неоколагеногенеза и последващо ремоделиране на дермата.

 

Какви белези могат да бъдат третирани с ресърфикс?

Неаблативния лазърен ресърфикс може да се използва за третиране на различен по произход белези – белези от акне, от различни хирургични интервенции, както и от изгаряния. Може да се използва за третиране на стрии, както и за дълбоко подмладяване на кожата. ResurFX притежава скенер, който насочва лъча само към увредения участък кожа без да засяга здрава тъкан. Стотиците комбинации от форма и плътност персонализират въздействието и влияят само върху участъка, засегнат от белега. Най-често при нас пациентите търсят помощ по повод от белезите вследствие прекарано тежко акне, или постоперативни белези след секцио или операция на щитовидната жлеза.

 

Болезнена ли е процедурата и кога да очакваме пълен ефект?

Процедурата е сравнително безболезнена, но за по голям комфорт на пациентите ни ние използване и локален обезболяващ крем, освен това в самата глава на лазера е вградено допълнително охлаждане, което успокоява мястото на въздействие върху кожата. Броя на процедурите е индивидуален, необходими са обикновено от 3 да 5 процедури в интервал от 5 седмици между тях. Като ефектът се натрупва постепенно и окончателният резултат е видим 6 месеца след последната процедура.

 

Има ли дълъг възстановителен период след третирането?

Възстановителният период е изключително къс ( 1-2 дни), което е едно от най- големите преимущества на процедурата. Като неаблативен лазер, ResurFX  е много по-щадящ от аблативните лазери като CO2 лазера. При него няма нарушение на повърхностния слой на кожата, така въздействието е в дълбоките слоеве на кожата и по никакъв начин не се нарушава повърхностността й. Това ограничава риска от инфекции и значително намалява времето за възстановяване. Така наречения downtime (или време у дома) при неаблативните лазери е 2-3 дни, докато при аблативните може да е повече от седмица.

 

Как протича процедурата?

След обстоен преглед  се сваля пълната анамнеза на пациента и се определя неговия  фототип. Зоната, която ще се третира, се почиства старателно и се нанася локален анестезиращ крем. Преди самата процедура се поставят защитни очила и за пациента, и за лекаря. Като продължителността зависи от големината на зоната, която ще се обработва.

 

Кои са плюсовете на процедурата?

На първо място е нейната  безопастност – рискът от инфекции е сведен до минимум На второ място – процедурата  е сравнително безболезнена. Пациентите усещат парване, но то се приема много спокойно, тъй като импулсите са оптимизирани, а насоченият лъч е фокусиран само върху увреденото място. Третият плюс е бързото възстановяване. Четвъртият плюс е краткостта на терапията. Не е необходима никаква специална предварителна подготовка. Може да се използва върху всяка част от тялото.

 

Какво да очакваме след процедурата?

Непосредствено след ResurFX, обработеният участък кожа се зачервява и леко се подува, като тези симптоми отшумяват  за няколко дни, а ефектът се натрупва с времето.

 

Какво трябва да знаят пациентите преди да се подложат на процедура с лазера М22?

При всяка лазерна терапия от огромно значение е пациентът да няма скорошен тен.  ResurFX е подходящ и за хора с по-тъмна кожа, не е редно да се работи върху участък, който е излаган на слънце поне месец преди процедурата. В интерес на пациента е да се откаже от цигарите 2 седмици преди записания час, както и за този период след това. Пушенето не просто изсушава кожата, но може да попречи и на  бързото възстановяване. Приемът на лекарства, които разреждат кръвта като  аспирин и др., трябва да се прекрати седмица преди терапията.

 

Освен отстраняване на белези, какви други проблеми може да бъдат решени с помощта на мултиплатформата М22?

Платформата М22 на Lumenis  се отличава с мултифункционалността си  – позволява третирането на различни кожни проблеми, като петна, разширени капиляри, розацея, и третирането на различни по вид белези, стрии, както и фотоподмладяване и дълбоко лазерно подмладяване на кожата на лицето, на шията и деколтето.

 

Как да пазим кожата след лазерна терапия?

Задължително е използването на фотозащита. Крем с висок слънцезащитен фактор 50 поне 2 месеца по-късно. Не трябва да се посещава сауна, парна баня и други SPA процедури и е важно в третирания участък да се нанася само препоръчаният от лекар козметичен или лечебен продукт.

 

Д-р Антоанета Грунова е част от екипа на клиника Derma Vita.
Завършва медицина през 2007 год. в Медицинския университет в гр.София. Занимава се с естетична дерматология с основен фокус върху лазерните процедури повече от 8 години. От 2013 год. специализира в Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия, София.

 

Материалът е публикуван в сп. Beauty woman 4/2016.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *