9 МИТА ЗА ХЕРПЕСА

херпес

Терминът „херпес“ се отнася до херпес симплекс вируси, които са категоризирани в два вида – херпес тип 1 или орален херпес (HSV-1) и херпес тип 2 (HSV -2) или генитален херпес.

За да развенчаем митовете за херпеса и да се предпазим от заразяване, ето какво трябва да знаем:

  1. Мит: Възпалението на устата не може да причини генитален херпес

Херпесът  причинен от вирус на херпес – обикновено HSV-1, може да се предава чрез устни секрети или рани по кожата чрез целуване или споделяне на неща като четки за зъби или прибори за хранене. Когато човек с херпес  прави оралена любов с партньора си, това ще увеличи риска от генитален херпес. Въпреки това, повечето случаи на генитален херпес са причинени от херпес тип 2. Рискът от предаване е по-висок по време на първоначалния пробив, дори ако няма забележими мехури, човек  може да се зарази.

  1. Мит: Ако огранича броя на сексуалните си партньори, не трябва да се тревожа

Необходим е само един случай на контакт със заразен с херпес партньор за разпространение на вируса. Отново, човек може да предаде херпес дори без видими симптоми – и да не знае, че го има – на своя сексуален партньор.

  1. Мит: Херпесът се предава само чрез сексуален контакт

Херпесът може да се разпространява чрез секрети, рани, допир в заразените зони, ползване на общи тоалетни принадлежности.

  1. Мит: Използването на презерватив ще ви предпази от заразяване с генитален херпес

Презервативите са много добри и ефективни за намаляване на риска, но не са 100% сигурни, че ви предпазват от заразяване с херпес. Херпесният вирус може да присъства в зони на кожата, които не са напълно покрити с презерватив, което прави партньора ви уязвим, като го излага на риск от заразяване.

  1. Мит: Може да се заразим с херпес от тоалетната, използвана от някой с вируса

Малко вероятно е някой да се зарази с херпес, като седи на тоалетна. Когато е изложен на въздух, херпесният вирус бързо изсъхва и студената, суха повърхност на тоалетната седалка прави още по-трудно вирусът да оцелее за дълъг период от време. До момента няма доказани случаи, при които някой се заразява с херпес от тоалетна чиния.

  1. Мит: Заразяването с херпес може да предизвика безплодие

За щастие гениталният херпес не причинява безплодие като други болести, предавани по полов път, като хламидия. Гениталният херпес също не намалява шанса на жената да забременее.

  1. Мит: Херпесният вирус може да бъде предаден на вашето бебе

Всяка жена, диагностицирана с херпес, трябва да уведоми гинеколога си за това, въпреки че заболяването не пречи на жената да има безпроблемна бременност и здраво бебе. По време на раждането, ако жената има възпалено огнище на генетален херпес, лекарят може да вземе решение да направи цезарово сечение, ако е необходимо.

  1. Мит: Не е възможно медицинско управление на гениталния херпес

Това не е истина. Въпреки че херпесът не може да бъде излекуван, той може да се управлява с антивирусни лекарства, които намаляват продължителността, честотата и самото възпаление на херпес. Като приемате тези лекарства, това също може да намали риска от предаване на вируса на партньора ви.

  1. Мит: Симптомите на херпес са винаги очевидни

Понякога херпесът може да присъства дори без симптоми. Но най-често срещаният симптом на херпес е херпес, който се появява като болезнено възпаление на външния ръб на устата. След няколко дни започва да се образува кора с жълтеникав вид и след това възпалението изчезва. Генитална херпесна инфекция се изразява в мехури върху или около вагината или болезнено уриниране. Това може да бъде придружено от усещане за изтръпване в засегнатите области – като гениталии, седалище или бедра – и групи от малки червени подутини, които се развиват в мехури. Други симптоми могат да бъдат повишена температура, подути лимфни възли в слабините. Много хора могат да се заблудят, че имат настинка, без да осъзнават, че това може да бъде херпес.

 

Херпесните рани са заразни мехури, пълни с течност, които изригват около устните, а понякога и под носа или около брадичката. Те са резултат от вируса на херпес симплекс и след заразяването вирусът остава в кръвния поток на човека.

Ако имате херпес, задължително посетете вашия дерматолог, той може да облекчи състоянието ви, като намали времетраенето на инфекцията с правилно лечение.

За допълнителна информация и записване на час при специалистите на Derma Vita тел.: 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *