Отношението към собствената външност е въпрос на възпитание, култура и начин на мислене

KRUM1541

1. Вие ли избрахте дерматологията или тя – вас?

Това беше взаимно привличане. След като завърших медицина 8 месеца работех като педиатър. Разбрах, че това няма да е моето поприще и оттогава напълно се отдадох на дерматологията. Сега мисля, че това е било едно правилно решение, защото отивам всеки ден на работа с желание.
2. Смятате ли, че красотата има възраст?

Не, разбира се. Всяка възраст има своите предимства. Трябва да стареем достойно. С необходимите грижи и позитивна мисъл можем да изглеждаме добре и след като младостта си отиде.
3. Имаме ли шанс в битката с годините?

Не приемам подобен израз. Тази битка в същност е нашият път и по-скоро трябва да водим битка с личните ни придобити навици. Една добра комбинация от правилно хранене, спорт и личен план от дерматолог ви гарантира сваляне на декада от реалната възраст. Но за това трябва човек да реагира навреме и да бъде силно мотивиран.
4. Какво си мислите, виждайки хубава, но не особено добре поддържана жена?

Това е често срещан проблем. Българките обръщат внимание на облеклото, бижутата, грима, но не и на по-съществените проблеми. Това е начин на възприемане, на възпитание и светоглед. Ето например, вмъквайки се в този контекст, мога да разкажа как жените пациентки мислят малко „на пърче“. Значителна част от тях правят процедури за лице, но не искат да сторят това и за шията и деколтето. Мислят си, че ако лицето изглежда добре другото няма да се забележи. Като сглобим картинката виждаме начина на мислене и за цялостното поддържане на дамите. Така, че като видя подобни жени си казвам“: „Жалко, че не е обърнала внимание на кожата си.“
5. Кои са най-сериозните грешки, допускани от българките в грижите за красотата?

За щастие българките започват да градят традиции в тази насока и това много ме радва, защото все пак като дерматолог от толкова години считам, че съм допринесла поне малко за това. Една от грешките е че се подвеждат по критериите за красота, прекалявайки с обема. Често можем да срещнем по улиците жени с прекалено уголемени устни, с „препълнени“ с хиалуронови филъри лица. Разбира се, има дерматолози, които явно са препоръчвали това и сега резултатите буквално са на лице. Аз съветвам моите пациенти да са регуларни в това, което започваме и да следят плана си за лечение, независимо по какъв проблем е той. Трябва постоянство, както и да заложат на един дерматолог.
6. На каква възраст трябва да започнем сражението с признака на старостта? И какво точно да правят жените на 20, 30, 40 и прочее години?

Това е много относително, всеки човек старее по различен начин. Има едно правило в естетичната дерматология, че всеки може да „предскаже“ спецификите на остаряването си като погледне родителите си. И жените, и мъжете трябва да полагат грижи за кожата си още от ранна възраст. На 20 е необходимо да се почиства кожата от козметик, да се правят леки хидратации и да се научим да ползваме правилна медицинска козметика. От 30 грижите стават по-различни – след тази възраст се забелязват и първите белези на стареене. Трябва да се провеждат ежегодно мезопроцедури. Наближавайки 40те стартираме с хиалуронови попълнители, ботулинов токсин, радиочестотен лифтинг.
7. Коя е любимата ви дерматологична процедура?

Безспорно безоперативният лифтинг с Ултраформър. Революционен метод в цял свят. В Дерма Вита го прилагаме от миналата година и сме 5-тата страна в Европа, притежаваща тази технология. Това е високоинтензивен фокусиран ултразвук, чието въздействие достига до 4,5мм дълбочина. Процедурата стимулира колагенообразуването, премахва излишните мастни натрупвания по лицето, изглажда бръчките, а линиите на лицето са стегнати и повдигнати. Резултатите наистина са отлични. Без възстановителен период и без болка!
8. Какво да предприемем през лятото, за да не си създадем сериозния проблем, наречен фотостареене? И как да действаме, ако все пак се е стигнало дотам?

Най-важното е да се предпазва кожата като се нанася висок слънцезащитен фактор. След лятото много пациенти идват с пигментации и спукани капиляри. Те се повлияват най-добре от лазерното третиране, което може да се прилага само зимата. За дехидратираната кожа най-добри си остават мезолифт терапиите, както и „вампирският лифтинг“. Задължително е след лятото да се погрижим за кожата си, за да нямаме след време трайно фотоувредена кожа.

Интервю с д-р Паскова за сп. „Коса и красота“, м.юни, 2015г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *