Сън за красота

Случвало ли ви се е да ви кажат, че днес изглеждате великолепно, а точно в този ден сте без червило, спирала и дори косата ви е ужасна. Комплиментите не спират до края на деня. Истината е, че вие сте имали един спокоен продължителен сън, който е допринесъл за това кожата ви да е свежа, очите блестящи и пълни с енергия.

Недоспиването причинява дилатация на кръвоносните съдове около очите. Тъй като кожата на това място е много тънка,уязвима и почти прозрачна, тъмните кръгове са изява на разширените съдове. Очите са зачервени, лицето подпухнало и бледо, бръчиците се виждат отдалече. Ако липсата на сън е свързана и с прием на алкохол и цигари, резултатът е нездрав организъм с лоша кожа.

А какво се случва по време на сън? Добрият сън продължава от 7 до 9 часа. През това време в тялото ви се освобождава хормонът на растежа, ключов фактор за производството на колаген. Работният ден на клетките започва, те се делят и възстановяват и затова им трябва малко помощ от нас. Първо чрез създаване на сън, който води до отмора, и второ с нанасяне на активни съставки върху кожата именно през нощта – кремове и серуми.

Хормонът, заради който ни се доспива – мелатонин, започва да се отделя в 21ч. Ако се вслушате в тялото си, ще си легнете до час след това. Сънят ще е възстановителен, а кожата свежа. Трудно е да се свикне с ранното лягане. Ето няколко съвета.

Преди да се запътите към леглото послушайте нежна, тиха музика и се отпуснете. Помислете за хубавите неща, които ви се случиха през деня.

Не приемайте храна и алкохол преди сън, защото те призовават храносмилателната ви система за работа през цялата нощ, а това ще попречи на съня ви.

Спалнята ви трябва да е тиха и тъмна, за да си позволите пълна релаксация. Това означава без телевизор в стаята, защото телевизията предизвиква усилване на мозъчната дейност, което не ви е необходимо преди да заспите.

Температурата на въздуха трябва де е не по-висока от 20 градуса. Ако ви е хладно си сложете топли чорапки и одеало.

Избягвайте кафето късно следобед. Понякога то не се метаболизира веднага и може да доведе до бодърстване, когато искате да поспите. Вместо него изпийте топъл чай.

Опитайте да не променяте времето за сън. През почивните дни ни се иска да поспим повече, но много голямата разлика предизвиква изменения в циркадния ритъм. Ако спите до късно в събота, ще си легнете късно в неделя, а това ще доведе до недоспиване в понеделник.

Ако все пак сте недоспали, пакетче от чай или краставица върху очите биха свършили страхотна работа. Намаляват зачервяването и подпухналостта.

Нанесете хидратиращ крем и приемайте много вода през деня.

И си легнете навреме днес! Лека нощ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *