Защо имам стрии? И наистина ли мога да се отърва от тях?

стрии

Стриите са вдлъбнати линии, които могат да се появяват на области като корем, гърди, бедра, дупе и паласки. Понякога и на вътрешната част на ръцете (тази зона е характерна за мъжете, които рязко увеличават мускулите на ръцете си). Стриите обикновено са розови, червени или лилави на цвят, когато се появят за пръв път, но избледняват с течение на времето до бял или сивкав оттенък. Макар че не ви харесва как изглеждат, добрата новина е, че стриите не са болезнени и са безобидни.

Защо имам стрии?

Стриите се формират, когато кожата ви изведнъж се разтегне. По-конкретно, когато тялото ви расте, колагеночите влакна в кожата се разтягат, за да се приспособят към този растеж. Кожата всъщност се разкъсва, когато това се случи, така че по-дълбоките слоеве стават видими. И … Здравейте, стрии.

По-голяма вероятност да получат стрии, имат жените и генетиката играе важна роля тук (благодаря, мамо!). Стресът е включен, също. Надбъбречните жлези произвеждат кортизол, известен още като хормона на стреса. Кортизолът се превръща в кортизон, който отслабва еластичността на кожата и улеснява появата на стрии.

Често се появяват по време на бременност и пубертет, което има смисъл, когато се замислите – тялото ви се променя най- много и в двата периода. Когато сте бременна, кожата ви трябва да се разтегне, за да побере бебе, а когато сте тийнейджър в пубертета, тялото ви расте или бързо увеличавате теглото.

стрии корем

Дори и да сте далече от  тийнейджърските си години, натрупването на тегло, бързо, е често срещана причина за стрии. В същото време, медицински състояния като синдром на Марфан (генетично заболяване) и синдром на Кушинг (хормонално разстройство), отслабват еластичността на кожата и улесняват формирането на стрии.

И накрая, използването на стероидни кремове за продължителни периоди от време може да увеличи риска от получаване на стрии, защото тези кремове намаляват количеството колаген, което имате в кожата си, а колагенът е това, което поддържа вашата кожа здрава.

Има ли нещо, което мога да направя, за да се отърва от стриите?

За съжаление, нищо не може да направите, за да се освободите напълно от стриите. И, ако някои ви обещава пълно заличаване, по-вероятно е да се почувствате излъгани накрая. Има обаче стъпки, които можете да предприемете, за да избледнее външният им вид. Ще получите най-добри резултати при лечение в дерматологичния кабинет. За съжаление, лосиони, кремове и масла – нямат никакви научни доказателства, които да подкрепят резултата им, макар че, не вреди да се да прилагат тези продукти.

Ако искате да приложите крем, попитайте дерматолога за рецепта за ретиноид. Тази съставка помага за насърчаване на производството на колаген и работи най-добре на скоро появили се стрии. Просто имайте предвид, че това може да предизвика дразнене и не трябва да се използва, когато сте бременна.

Ефективни терапии

Ефективно дерматологично лечение, често използвано за стрии, е пулсиращата IPL терапия, която стимулира производството на колаген и еластин. Това лечение е най-ефективно при по-новите стрии. ResurFx, е друга ефективна лазерна терапия, в дерматологичния офис, която може да се използва за намаляване на по-стари стрии. ResurFx третира увредения участък, като провокира регенерирането на кожата в тази зона и по този начин намалява стриите и изглажда релефа. Иновативно предложение е радиочестотният микронидълинг с VIVACE. Терапията се прилага при нови и стари стрии, като провокира възобновяването на кожата чрез създадените микроканалчета в зоната.

стрии_преди_след

Ако забелязвате стрии, които ви притесняват, ви съветваме да се свържете с дерматолог. Колкото по-бързо започнете терапия, толкова по-голям е шансът да намалите стриите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *