Разширените капиляри – причини и лечение

KRUM8982Как да ги познаем?

Капилярите са постоянно разширени малки кръвоносни съдове. По принцип разширените капиляри и малки вени (с диаметър под 2-3 мм) много рядко представляват здравословен проблем, но със сигурност причиняват естетичен дискомфорт и по-рядко – неприятни усещания. Понякога тези фини кръвоносни съдове се обединяват по няколко и образуват мрежа от капилярчета. Счита се, че част от хората с подобни оплаквания по-късно получават и разширени вени. Ако човек се загледа в лицето си, ще види тънки червени линии, разположени най-често около брадичката, носа и по бузите. Когато станат по-големи, ги наричаме „спукани“ капиляри, капилярни звезди или телангиектазии (медицинското наименование). Те не са опасни, но повечето от нас не ги харесват и търсят начин да ги премахнат.

Защо се появяват?

Кожата със съдови проблеми се характеризира с внезапно зачервяване. То се предизвиква от рязкото разширяване на кръвоносните съдове като реакция на много фактори като атмосферни условия (големи температурни колебания, студ, вятър), интензивно излагане на слънце, емоционални преживявания (напр. стрес), хормонални нарушения, физическо натоварване, генетични фактори, използване на някои козметични препарати и лекарства, заболявания на храносмилателната система, употреба на алкохол, а също така – вродена чувствителност на кожата.

Твърде силното търкване на кожата също може да влоши състоянието на чувствителните зони и да увеличи спуканите капиляри.

Как да се преборим с тях?

За щастие съществуват методи за прикриване, подобряване, както и пълно заличаване на капилярите:

Пудрата или коректорът могат да маскират зачервяванията.

Електрокоагулацията е евтин метод за „изпаряване“ на капиляри. Накрайникът с много тънка игла на върха се настройва на ниска електрочестота и докосва разширения съд, за да го минимализира. Процедурата често е болезнена.

Лазерните терапии са най-доброто решение за бързо, безболезнено и безопасно заличаване на спукани капиляри. В Дерма Вита работим с лазера CUTERA Excel V – носител на награда за технологии. С него заличаваме както видимите капиляри, така и предотвратяваме бъдещата поява на нови. Наричат неинвазивната  процедура специалист в борбата срещу неприятните червени бузи и носове и лилавите мрежички от напукани капиляри по краката. Този лазер е уникално съчетание от два други с различна дължина на вълната, за да може да се покрие целия спектър от цветове на съдовите образувания – от син и тъмнолилав до светлочервен. CUTERA Excel V е единствената настройваема лазерна система на пазара, която съчетава две ултраточни и най-добри в класа лазерни дължини на вълните (532/1064 нм).

КТР лазерът или т.нар. зелен лазер е специалистът в премахването и на най-фините съдчета, които най-често откриваме по носа и около ноздрите.

Nd:YAG лазерът атакува по-тъмните и големи капиляри и малки вени по всички части на тялото. С него могат да се лекуват и хора с по-тъмен цвят на кожата.

Патентованото сапфирено охлаждане на CUTERA предлага на пациента комфорт преди, по време на и след всеки лазерен импулс. Системата притежава капацитет за третиране на над 20 различни кожни индикации.

Продължителността на процедурата зависи от броя на капилярите – напр. лице може да отнеме 15 минути, но крака – 1 час.

След лечение на спукани капиляри е задължитено да се използва слънцезащитен крем с висок фактор всеки ден за предотвратяване на нови нежелани дефекти.

 За записване на час при дерматолозите на Дерма Вита, моля използвайте тел: 02 / 962 25 33 или 0884 94 95 81.

Вижте във видеото как CUTERA буквално „изтрива“ капилярите

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *