Преканцерози

_MG_3280

Стареенето на кожата е съвсем естествен процес, който се развива и напредва бавно в годините. Определено влияние върху него оказва наследствеността, но особено голямо значение има колко излагана на слънце е била кожата в годините и има ли слънчеви изгаряния.

Постепенно настъпват намаляване и изместване на подкожните мастни депа, както и промени в съединителната тъкан. След 25 годишна възраст нивото на колаген в кожата намалява с по 1 % годишно. Затова кожата става все по-малко еластична и плътна и на различни места започват да се оформят фини или по-дълбоки бръчки. Допълнително кожното кръвообращение се влошава, образува се все по-малко хиалуронова киселина и кожата се изсушава. В крайна сметка, като резултат от всички промени, се  развива т.нар. старческа атрофия и тя става по-тънка и по-суха както по откритите, така и по закритите си части, появяват се напукани капиляри и множество петънца и неравномерности.

Едни много често срещани и понякога малко плашещи образувания по кожата са себорейните брадавици. Те са напълно доброкачествени и най-често започват да се появяват след 40 годишна възраст. При някои фамилии тези брадавици се унаследяват. В началото са единични малки, ограничени плаки предимно по т. нар. себорейни области глава, чело, гърди, гръб. Цветът им може да варира от такъв като цвета на кожат, през светлокафяв до черен. Постепенно нарастват и на височина, и на ширина и започват да приличат на доста грозновато и плашещо туморче с неравна, мазна и залющена повърхност. Когато са разпо­ложени в места на триене и натиск, се възпаляват и могат леко да увеличат размера си. Поради понякога доста тъмния им цвят много приличат на бенка или меланом и може да създадат сериозни притеснения сред пациентите. Това налага задължителна консултация с дерматолог, който ще определи и най-доброто терапевтично поведение за конкретния случай.

Премахването им е лесно най-често чрез електрокоагулация, кюртаж или лазерно третиране.

По кожата започват да се появяват най-различни образувания, като често срещани са т.нар. старчески кератоми. В повечето случаи са множествени и колкото по-светла и излагана на слънце е била кожата, толкова е по-предразположена към тяхната поява. Затова се откриват предимно по т. нар. фотоескпонирани области или зони от тялото, които по-често са изложени на действието на УВ лъчите – чело, бузи, гърба на дланите, гърба на носа, темето при мъже, които са оплешивели. В началото кератомите имат вид на малко червено петънце и постепенно се покриват от суха, груба и трудно сваляща се коричка с цвят, вариращ от съвсем блед, жълтеникав до тъмнокафяв. Кератомите стоят леко надигнати спрямо околната кожа и по това се различават от т.нар. старчески или слънчеви петна, които са гладки и на нивото на кожата. Защо е важно да се обръща внимание на кератомите? Защото за разлика от множество други възрастови изменения по кожата от типа на слънчеви петна, себорейни брадавици, възрастови ангиоми и др., кератомите имат малигнен потенциал. Установено е, че до 20 % от тях в рамките на период от 10-15 години имат склонност да прерастнат в раково образувание на кожата и по-специално плоскоклетъчен карцином. Разбира се, място за притеснение не трябва да има, защото кератомите са напълно лечими, при това по методи, които са напълно щадящи за пациентите, с малък дискомфорт и напълно естетични резултати. Най-често се прилагат електрокоагулация, лазерна терапия и по-рядко криотерапия или химичен пилинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *