Поддържане на здрава кожа след менопауза

Менопаузата, често наричана „промяната на живота“, също може да се посочи като „промяната на кожата ви“. Ако не обръщате внимание на това време на промени, кожата ви може да се окаже много по-състарена от нормалното.

 

Ефектът на менопаузата върху кожата ви

По време на менопаузата, по-ниските нива на естроген оказват голямо влияние върху здравето и външния вид на вашата кожа. Тъй като нивото на естроген спада, кожата ви ще бъде по-склонна към изтъняване, увисване и бръчки. Производството на колаген ще става все по-малко. Колагенът е естествен тип протеин в организма, съставен от аминокиселини, образуващи съединителните тъкани, които държат заедно кожата, костите, сухожилията, мускулите и хрущялите. Колагенът е важен за начина, по който нашата кожа изглежда и се чувства, защото е основният структурен компонент, който осигурява твърдост и форма.

След менопаузата, мазнините под кожата ще се загубят, което ще доведе до по-малко еластичност. Това, съчетано със сухота, причинена от хормонални промени, също може да причини разхлабване на кожата – особено около врата, челюстта и бузите, заедно с фини линии и бръчки. Бръчките около очите и линиите над горната устна са често срещани промени в кожата, които се появяват след менопаузата.

 

Поддържане на кожата здрава след менопаузата

Протичането на време ще доведе до промени в кожата, които не са всички лоши. Като имате няколко линии или бръчки може да покажете, че сте живяли цял живот и всички, с възрастта, ще ги развият. Но, за да забавите прекомерните промени в кожата за щастие има неща, които можете да направите, за да облекчите някои от ефектите на стареенето, свързани с кожата като започнете да приемате конкретни стъпки в грижата за нея.

 

  • Поддържайте кожата си чиста

Важна стъпка за грижа за кожата е почистването, особено когато сте на възраст. Кожата става по-суха с възрастта, така че ще има значителна нужда от допълнителнително овлажняване. Важно е да изберете почистващ препарат, който е подходящ за суха кожа. Изберете кремообразна формула, която хидратира вместо пяна или гел почистващи средства, които могат да отстранят влагата.

 

  • Поддържайте кожата си хидратирана

След като менопаузата е минала, кожата ви става по-суха, тъй като мастните жлези са по-малко активни. Решението за това е да осигурите на кожата си по-голяма влажност, като използвате по-тежък крем. Избягвайте дълги, горещи душове и нанасяйте овлажнител върху краката и ръцете си, когато излезете от душа, докато кожата ви все още е влажна. Това заключва влагата и помага да се стимулира хидратацията.

 

  • Използвайте слънцезащитни средства

Сега повече от всякога, предпазвайте кожата си от слънцезащитни продукти. Въпреки че ракът на кожата и бръчките са причинени от количеството слънце, което сте имали през 20-те, 30-те и 40-те години, ще ви е необходимо да използвате широкоспектърно слънцезащитно покритие от SPF 30 или по-високо всеки ден, за да предотвратите по-нататъшни щети. По-възрастната кожа може да има по-малко естествена защита, отколкото когато сте били по-млади.

 

Бръчките са причинени предимно от прекалено много увреждания от слънцето през годините, но също така и от хормоналните промени в менопаузата. Тъй като нивото на хормоните намалява с възрастта, това може да промени качеството на кожата, което прави бръчките по-лоши. Когато кожата ви е суха, бръчките обикновено са по-очевидни. Уверете се, че винаги използвате овлажняващ препарат за лицето, челюстта и шията си всеки ден и търсете продукти за грижа за кожата, проектирани да спомагат за преодоляване на фините линии и увисване. Това помага да се постигне по-сияен външен вид. Най-добрият начин да се справите с увисването е HIFU процедура с Ultraformer. Този апарат деейства в дълбочина, която преди се достигаше само със скалпел, като не уврежда повърностния слой кожа. Стимулира колагенообразуването и видимо стяга и повдига кожата в третираната зона.

 

Един ден се събуждате и внезапно забелязвате петна, покриващи ръцете, лицето и гърдите. Менопаузата ускорява появата на старчески петна. Възползвайте се от отличните продукти за грижа за кожата, които са от полза за намаляване на тези разкриващи признаци на стареене. Опитайте продукти за ексфолиация, които премахват мъртвите клетки на кожата. Друг продукт за кожата се избелващите продукти, които помагат да изсветлим петната. Опитайте лазерна процедура! Несъмнено е най-ефективният начин да се справите с пигмента по ръцете.

 

  • Подържайте ръцете си в младежки вид

Вашите ръце издават вашата възраст. Всяка година, която минава, ръцете ви ще загубят влага, колаген и мазнини, особено по време на менопаузата. Вените стават по-забележими и кожата може да придобие по-набръчкан външен вид. За да намалите бръчките, използвайте овлажнител често. Когато излезете на слънце, защитете ръцете си, като поставите слънцезащитни продукти върху тях. Загубения обем може да върнете единствено с филъри!

 

  • Запасете се с много антиоксиданти

Сега, повече от всякога, трябва да наблюдавате всяка хапка от храната. Спомнете си как количеството колаген намалява, когато нивата на естроген спадат? Ако искате да задържите младостта на кожата и стегнатия й вид, яжте храни, богати на антиоксиданти. Мислете за антиоксидантите като за естествени подобрители на кожата, които ви караят да блестите от вътре навън.

 

  • Елиминарайте стреса

Стресът се отразява върху кожата ви. Тя може да стане по-суха, по-чувствителна и може дори да предизвика условия като псориазис. Когато сте подложени на стрес, е по-вероятно да прескочите рутината си за грижа за кожата, което да влоши нещата. За да удържите стреса, всеки ден практикувайте техники за облекчаване на стреса, като например йога или медитация. Не можем да премахнем целия стрес в живота, но можем да изберем как да се справим с него.

 

  • Сънят е красота

Един добър сън може да направи чудеса, умствено и физически. А липсата му ще се появи на кожата ви. Достатъчният сън може да помогне да се предотвратят торбички и тъмни кръгове под очите. При липса на сън тя може да промени нивата на хормоните и метаболизма ви, засягайки не само външния вид на кожата, но и теглото ви. Целта е да имате между 7 и 9 часа сън всяка вечер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *