Подготовка на кожата за лятото – превенция за страдащите от слънчеви алергии!

picjumbo.com_Beach_javi_Sempere_Sildeer

Вече на почти всички хора е известно, че ултравиолетовите лъчи имат повече вредни отколкото полезни действия спрямо човешкия организъм:

– те повишават риска от поява на злокачествени образувания на кожата;

– ускоряват процеса на стареене;

– често са причина за възникването на различни алергични състояния.

От съществено значение е и типът на кожата, като по-светлите хора са по-податливи на появата на странични въздействия на слънцето.

Специални грижи и подготовка в периода преди лятото изисква най-вече склонната към слънчеви алергии кожа. За щастие има начин тя да стане устойчива на алергизиращото въздействие на ултравиолетовите лъчи. Това се постига с помощта на специални УВ кабини, които излъчват в спектъра на УВ А и УВ Б лъчите. В продължение на месец чувствителната кожа се облъчва с постепенно повишаващи се дози ултравиолетови лъчи. Процедурата се извършва при стриктно дозиране и комбиниране на ултравиолетовите А и В лъчи. За 30 дни алергичната към слънце кожа заяква и осигурява поне един сезон без симптомите на т.нар. слънчева алергия /обриви, парене и сърбеж/. В зависимост от чувствителността на пациента към ултравиолетови лъчи се изготвя индивидуален план за подготовка на кожата, като терапията е подходяща и за хора с много светла и чувствителна кожа.

Не забравяйте, че излагането на слънце в началото трябва да е дозирано – по 1-2 часа дневно, като е препоръчително да се нанася слънцезащитен крем с фактор най-малко 20. Поставя се 15 минути преди излизане и се подновява през 2 часа. Добре е да се носят слънчеви очила и шапки.

Как влияе солариумът на алергичните към слънцето? 

Като се има предвид, че слънчевата алергия е реакция на имунната система спрямо слънчевата светлина и основно към UV лъчите е нормално солариумът да предизивка влошаване на състоянието. Какво се прави в такива случаи? За да накараме кожата да се „закали” спрямо слънцето се предприема един курс от 10 – 15 облъчвания в специални УВ кабини, доста различни от солариумите. Такива кабини има само в някои дерматологични центрове и клиники, както и при нас. Чрез строго дозирани облъчвания 3 пъти седмично настъпва т.нар. „харденинг” феномен– кожата постепенно и плавно се адаптира към въздействието на УВ лъчите и последващото излагане на естествено УВ лъчение не е съпроводено от така неприятните обриви, зачервяване и сърбеж.

Какви правила да спазват алергичните към слънцето /хранене/? 

Пррепоръчват се основно храните богати на антиоксиданти – витамини А, С и Е. Антиоксидантите неутрализират вече образуваните свободни радикали и намаляват тяхното формиране в организма. Като най-богати на антиоксиданти храни се приемат: червени боровинки, червен боб, къпини, артишок, сушени сливи, ягоди, малини, ябълки, череши, сливи, черен боб и др. Антиоксиданти се съдържат и в рибата и зърнените храни. Ако не можете да си набавяте достатъчно антиоксиданти чрез храната, може да ги приемате под формата на мултивитамини и хранителни добавки. Дори се препоръчва един курс през пролетта както поради спада на имунитета през този преходен сезон, така и като един вид подготовка за лятото. Други храни препоръчвани за консумация, са – броколи, авокадо, брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, грейпфрут, лимони, орехи, смокини, портокали, папая, червено вино, зелен чай и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *