Най-честите заблуди за ботулиновия токсин

Ботулиновият токсин (ботокс) е протеин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum и има за цел лечение на широк спектър от медицински състояния, включващи мускулни спазми, прекомерно изпотяване, клепачни спазми, мигрена и зъби. Използва се и за козметично намаляване и предотвратяване на бръчките на лицето. Търговската форма е маркирана под маркови имена като Botox®, Dysport® , Xeomin® и Vistabel®.

Голяма част от пациентите опитали ботокс терапията са се убедили в ефекта от първо лице, но все още има много пациенти, които се притесняват да опитат. В този материал ще поговорим за най-честите заблуди и истината за ботулиновия токсин.

 

  1. Ботокса ще направи лицето ми „замръзнало”: Ботоксът не променя драстично външния ви вид! В най-добрия случай, ботокс ще ви даде отпочинал вид и може да премахне до 5 години от реалната ви възраст.

 

  1. Ботоксът ще премахне всички бръчки: Ботулиновия токсин може да омекоти появата на бръчки в зоната на челото, около очите – „пачи крак”и устните. Обаче, една терапия с ботокс НЕ може магически да премахне всички бръчки, особено ако те са дълбоки. Фините линии и мимическите бръчки (бръчките, които се появяват на челото, когато вдигнете веждите си или когато се усмихвате) определено могат да се повлиаят добре от ботокс. Но ако имате дълбоки бръчки, вероятно ще ви е необходима комбинация от ботокс и филъри, за да ги премахнете напълно. Всъщност някои пациенти искат да запазят бръчките си, като предотвратят появата на нови. Ботокс инжекциите могат да направят точно това – помагат да се предотврати появата на бръчки, но позволяват да запазите истинската си самоличност.

 

  1. Нямате нужда от ботокс, освен ако нямате бръчки: Ботулиновия токсин може да се използва за предотвратяване на бръчки! Стартирането на ботокс терапия преди появата на бръчките ще ги преотврати. Не чакайте появата на дълбоки линии, за да започнете да ботокс терапия (вж. Мит # 2).

 

  1. След като започнете, не можете да спрете: Нищо ужасно няма да се случи, ако опитате ботокс инжекция веднъж и след това решите, че не искате отново. Ефектът от ботокс трае само 3-4 месеца, след което мускулите постепенно възвръщат силата и движенията си от преди ботокс терапията. Въпреки това, повечето хора наистина харесват резултатите и избират да продължат терапията.

  1. Ботокса е само за жени: Ботулиновия токсин може да се използва както за мъже, така и за жени! Все повече мъже избират ботокс терапията. Макар че обикновено се смята за привлекателно мъжа да има бръчки (например: Джордж Клуни), много мъже избират ботокс, за да омекотят тези линии, като запазят част от бръчките. Особено популярно е сред мъжете в бизнеса, които се конкурират с по-младото поколение за работа или преговарят с клиенти. Отпускането на мускулите в областта на гневната бръчка променя вида на човек, така че да изглежда по-малко ядосан и по-отзивчив, което може много да помогне в спечелването на нови клиенти.

 

  1. Ботокса е за превзети хора: Да изглеждаш и да се чувстваш добре НЕ е превзето! Хора от всички възрасти и социално-икономически произход се възползват от ботокс терапия. Някои искат да запазят младостта си и да предотвратят образуването на бръчки, други са загубили работата си и се конкурират на пазара на труда срещу много по-млади хора, а има и такива, които се подлагат на ботокс терапия само за специални случаи като рождени дни и сватби.

 

Знаейки истината за ботулиновия токсин, вече можете спокойто да насрочите вашия час за първа терапия. Не забравяйте да го направите само на легитимни места, при лекари които имат опит  и работят с лицензиран продукт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *