Първа среща с ботулиновия токсин

Възрастта, на която за пръв път се поставя ботулинов токсин, намалява всяка година. „В повечето случаи това са пациенти от 30 до 50 години, но и все по-често идват и 25-30 годишни. Те държат да не допуснат издайническите първи следи на остаряване на кожата. И е пълна заблуда, че това е процедура само за жени. Мъжете също я предпочитат“, разказва д-р Катя Паскова от дерматологична клиника Дерма Вита.

В името на красотата

В естетичната медицина ботулиновият токсин се прилага в малки количества и е напълно  безопасен. Множество  клинични изследвания доказват успеха му. Действието му е да намали  или напълно деактивира различни мускули групи.  На молекулно ниво блокира импулсите, изпратени от нервното влакно,  съответно до мускула или потната жлеза. По този начин мускулът остава в релаксирано състояние, т.е. не се съкращава и не може да набръчка кожата, която се намира отгоре. Инжектирането на невротоксина е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите и между веждите.

Количество и качество

В медицината всичко е в дозата. Затова просто изберете доверен дерматолог и оставете на него да извърши кратката процедура. „Редовно при мен се появяват хора, които са решили, че щом твърди, то козметичката им наистина може да постави ботулинов токсин.  Но резултатът е плашещ и може да е опасен за здравето“, споделя д-р Паскова. Често пациентите подценяват сложността и опасностите, които се крият зад иначе кратката процедура. Друг ключов детайл е качеството на ботулиновия токсин. Само разпознаваеми брандове като Vistabel на Allergan например гарантират състава, трайността и цялостното качество на продуктите си.

Забравете замръзналото лице

Жените с по-светла коса и тен имат по-тънка кожа и са склонни към по-ранно развитие на бръчки. Но независимо от фототипа женска външност, всички сме съгласни, че „замръзналото лице“ не е красиво. Естественото изглеждащо и изразително лице се постига лесно от опитния дерматолог чрез употребата на определен брой единици ботулинов токсин за заглаждане на фините бръчки или превенция на остаряването.

Нови приложения

Хиперхидрозата или прекомерното изпотяване не представлява сериозен здравословен проблем, но носи неудобство и притеснения. Състоянието се повлиява отлично от ботулиновия токсин. Необходимото количество по никакъв начин не оказва влияние върху организма, тъй като то е точно дозирано.

Бруксизмът представлява стискане и скърцане на зъбите, обикновено нощем, но и денем, в състояние на стрес и нервно напрежение. Хиперактивността на двата големи масетъра може да бъде релаксирана чрез поставянето на ботулинов токсин двустранно. Действието е около 6 месеца, но може да доведе и до пълно отпадане на пристъпите.

Мигрената е най-разпространеният вид главоболие. С ботулинов токсин можем да намалим честотата на мигренозни пристъпи. Нови проучвания сочат, че невротоксинът може с успех да се прилага и при леки и умерени форми на депресия. Установи се също, че може да се прилага при белези, а в последно време се проучва неговата ефикасност и при розацеята. „Гъми смайл“ е състоянието, при което устните при усмихване се повдигат прекалено високо и се показва голяма част от венеца. Това кара хората да се чувстват неудобно и ги спира да се усмихват. Малко количество от невротоксина е достатъчно, за да релаксира мускулите, които причиняват прекаленото повдигане на горната устна и оголване на венеца.

Наскоро учените потвърдиха, че ботулиновият токсин удължава действието на хиалуроновите филъри. Официалното съобщение е потвърдено от ASPS-Американската Асоциация по пластична и реконструктивна хирургия. Намаляването на мускулната активност, благодарение действието на ботулиновия токсин, води до увеличаване живота на филъра с хиалуронова киселина. Използването на токсина ограничава мускулните контракции. И така се намалява разграждането на хиалуроновата киселина.

Кога да поставя ботулинов токсин за пръв път?

Около 25-тата година започват да се образуват фините линии на челото. Чрез ефективна превенция, каквато е поставянето на ботулинов токсин, може да намалите ефекта от набраздяването на кожата и да забавите развитието на дълбоки неравности. Препоръката е при най-малко съмнение, да се свържете с доверения си дерматолог.

Какво да очаквам?

Важно на консултацията е да обсъдите какво целите да получите като резултат от процедурата и дали то е възможно. Може да има по-подходяща терапия. Бъдете реалисти и в очакванията си. Бръчките, причинени от слънцето, може и да не се повлияят изцяло, а назолабиалните линии (бръчиците около устата) могат да се третират с дермални филъри.

Болезнено ли е поставянето?

Не. Работи се с изключително тънки игли. Повечето пациенти определят процедурата като лека и усещат много слаб дискомфорт. Той може да се редуцира с предварително охлаждане на третираната зона.

Кога ще видя ефекта?

Когато се използва за изглаждане на мимически бръчки в горната половина на лицето, ефектът настъпва след 48-72 часа и е най-изразен след 2 седмици. Действието му продължава 4-6 месеца, тъй като във времето мускулите постепенно възстановяват своята активност.

Кога мога да повторя процедурата?

Препоръката е средно след 6 месеца.

 

Материалът е публикуван в сп. LOVE style 3/2016.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *