Лазерно подмладяване и ресърфисинг– Хитът на 21 век

KRUM2034Фотоподмладяването е сред предпочитаните от българката процедури. Най-модерното подмладяване обаче е лазерното. В клиника Дерма Вита разполагаме с иновативната мултиплатформа М22, с която извършваме ресърфисинг  с цел подмладяване на кожата в дълбочина.

Ресърфикс (ResurFX) притежава свръхтънък лазерен лъч, който действа чрез фракционна фототермолиза. Лъчът създава микроколони от коагулирана тъкан в кожата без да уврежда околните й зони. Загряването и „микрораничките“ предизвикват моментален оздравителен отговор в околната незасегната кожа, което води до заместването им с нова здрава и по-млада тъкан.   Накратко под действието на лъча на лазера се образуват микрозони с увреждания, които „събуждат“ останалата тъкан и правят рестарт на колагеногенезата.

Иновация при ресърфикс е и скенерът. Лъчът се насочва към увредения участък кожа без да засяга здрава тъкан. Манипулацията е много прецизна. 600-те разнообразни комбинации от форма и плътност (кръг, квадрат, ромб, триъгълник, линия) персонализират въздействието и се работи само върху желаното място. Ако пациентът е по-издръжлив, може да се обработва по-голяма зона. Или деликатни малки участъци – бръчиците например на шията.

Как протича процесът?

Безбобезнено. Горният слой не се засяга. На определени места се разкъсват молекулите на влакната, после започват да контрактират – става стягане. Предизвиква се зачервяване, приток на кръв. Започва процес на зарастване на невидима рана. Именно това зарастване активира режим „младост“ и прави кожата по-стегната.

Каква е разликата между фото- (IPL) и лазерно подмладяване?

Разликата е в технологията и дълбочината на проникване на светлинната вълна. При фотоподмладяването или IPL (Intense pulsed light) имаме имплусна високоинтензивна светлина. Тя е с дължина на вълната 650 нм.  При лазерното подмладяване с ResurFX  имаме близо три пъти по-дълбоко проникване на вълната – 1565 нм. С фотоподмладяването третираме  пори, премахваме капиляри и петна. При лазерното подмладяване се работят атрофични (релефни) белези, стопява се неравния слой и около самите ранички се проявява срастване на нова тъкан. И двете технологии премахват бръчките, загряват в дълбочина и водят до активация на колагена. Но при лазерното подмладяване се активира колагена на по-дълбоките кожни слоеве.

Има ли дълъг възстановителен период при ресърфикса?

Не. Причината е, че при ресърфикс лазерът е неаблативен. Има  разлика между двата основни вида лазери – Аблативни и неаблативни. Аблацията означава нарушаване т.е. изгаряне на повърхностния слой на кожата. Когато епидермиса е нарушен, имаме продължителен период на възстановяване. СО2 лазерите например са аблативни. При неаблативните лазери имаме загряване, без да се нарушава целостта. Т.е. въздействието на лъча е в по-дълбоките слоеве на кожата и по никакъв начин не се нарушава повърхностният слой. След терапията няма рани. Което ограничава риска от инфекции и значително намалява времето за възстановяване. Така наречения downtime (или време у дома) при неаблативните лазери е 2-3 дни, докато при аблативните може да е повече от седмица.

Как протича процедурата?

Лицето се почиства от грим. Не е нужна дезинфекция, защото лъчът не е в контакт с горния слой и няма опасност от инфекции. Следва поставяне на упойка под формата на крем за пълен комфорт на пациента. Двайсетина минути пациентът стои с локална упойка, за да се намали чувствителността на окончанията. Дерматологът определя фототипа кожа, желаната манипулация и дълбочина. Поставят се  защитни очила за пациента и за лекаря.

Защо не се поставя гел?

Това е другата разлика между лазерното и фото подмладяването. При фотоподмладяването се нанася контактен охлаждащ гел. Той обаче разпръсва лъча. При лазерното подмладяване с ресърфикс имаме насочен лъч, който не се разсейва от гел. Работи се безконтактно. Появяват се миниатюрни стълбчета насочена светлина.

Кои са плюсовете на процедурата?

На първо място е безопасна. Нямаме аблация на горния слой и няма опасност от инфекции. Може да се използва върху всяка част от тялото. На второ място –процедурата  е сравнително безболезнена. Пациентите усещат парване, но то се приема много спокойно, тъй като импулсите са оптимизирани, а насочения лъч е фокусиран само върху увреденото място. Тъй като процедурата не е болезнена, можем да третираме всякакъв тип кожа, дори много тънка и чувствителна. Третият плюс е бързото възстановяване. Благодарение на свръхмоделния скенер и действието само върху прицелни точки. Тъй като лазерът е неаблативен нямаме излющване на горния слой. Непосредствено след терапията има слабо подуване и червенина, която е добре да третираме с крем. Четвъртият плюс е краткостта на терапията. Не е необходима никаква специална предварителна подготовка.

Всички ли бръчки можем да третираме?

Можем да подмладим цялото лице. Но едни дълбоки мимически бръчки могат да изтънеят, но не и да изчезнат напълно. Няма да се виждат толкова, ще се загладят, но не можем с лазер да прекъснем движението на мускула. Имаме ботулинов токсин за тази работа. Фините бръчки, бръчките около очите се заглаждат. Релефът на кожата и тургурът се повлиява. Тенът се избистряи наблюдаваме цялостно стягане.

Можем ли да комбинираме фотоподмладяване и ресърфисинг?

Да. Дори е препоръчително. Комбиниранeто на  IPL подмладяване с ResurFX на лицето е едно  най-новите предложения в борбата с белезите на стареене на кожата при по възрастни пациенти.. Двете процедури се извършват непосредствено една след друга, като по този начин техния ефект се потенциира и резултата е изключителен. Процедурата е подходяща за жени над 45 години, които търсят видимо подобряване вида и структуата на кожата. Двете терапии в комбинация въздействат на различна дълбочина и на различни аспекти от процеса на стареене на кожата. Крайният резултат е кожа с подобрена структура и хомогенност, както по отношение на цвета (петна и разширени капиляри), така и по отношение на релефа (разширени пори, някои белези, фини бръчки и др.)

Преди процедурата какво трябва и не трябва да се прави?

При лазерните терапии от огромно значение е пациентът да няма скорошен тен. Въпреки, че лазерното подмладяване е подходящо за хора с по-тъмна кожа, не е редно да се работи върху участък, който е излаган скоро на слънце или ако се планирате подобна почивка. Защото ако има тен, може да се получи изгаряне, тъй като се абсорбира повече. В интерес на пациента е да се откаже от цигарите 2 седмици преди записания час, както и за този период след това. Пушенето не просто изсушава кожата, но може да попречи и на въздействието от насочения лъч. Ибупрофен и аспирин разреждат кръвта и не трябва да се приемат 1 седмица преди терапията.

За кои зони е подходящо лазерното подмладяване?

Най-често третираме лицето. Но можем да стегнем зоната на деколтето, шията и ръцете. Подходящо е цялото тяло.

Има ли противопоказания?

Лазерните процедури са противопоказни при тежка форма на хипертонична болест, епилепсия, онко заболяване, фотодерматоза, слънчево изгаряне или тен, бременност и кърмене.

Ресърфикс подходящ ли е за  третиране на белези?

Да. ResurFX има отлична ефективност в лечението на белези от акне и стрии. При лазерната терапия имаме загряване на дермалния колаген, който стои зад „придръпването” на белезите под нивото на кожата. Именно тези миниатюрни сраствания трябва да бъдат елиминирани, за да може кожата да възстанови нормалния си релеф.

Колко процедури са нужни?

Зависи какъв проблем третираме. За лазерно подмладяване стандартния протокол е 3 до 5 процедури в интервал от 5 седмици.

Какво да очакваме след процедурата?

Непосредствено след, лицето ще е зачервено и леко подуто. Ден след терапията започва интензивна колагеногенеза. Лазерното подмладяване се препоръчва по естетически показания. Най-често при намален тонус и еластичност на кожата, при поява на бръчки (дори в деликатната зона на очите), при изменение в релефа на кожата т.е. разширени пори, стрии (дори и на гърдите). Употребата на Ресърфикс повлиява белези от всякакъв вид. Пигментните петна също избледняват, мелазмите също.  Резултатът е млада, равна по цвят и еластичност кожа.

Как да пазим кожата след терапията?

Задължително е използването на фотозащита. Крем с висок слънцезащитен фактор 50- поне 2 месеца по-късно. Не трябва да се посещава сауна, парна баня и други SPA процедури и е важно в третирания участък да се нанася само препоръчаният от лекар козметичен или лечебен продукт.

Комбинира ли се лазерното подмладяване с други процедури?

Да. Ефективността се ускорява с радиочестота, с ултразвук, с Ultraformer, с фотоподмладяване. Няма проблем.

Ако вече е поставен ботокс или филъри?

Важно е пациентът да информира дерматолога преди терапията, за да се настрои правилно вълната. Там където има филъри не можем да работим толкова дълбоко и силно. Не бива да се загрява, има си технологични особености.

Само за хора над 40 г. ли е процедурата?

При белези – няма възрастова препоръка. Цялостно подмладяване на кожата е над 40 г. Фини бръчици могат да се третират по-рано. При по-младите се препоръчка ipl – фотоподмладяване.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *