Разчитане на кода на козметичните продукти. Бъдете нащрек!

Когато си купувате нов крем или шампоан, четете ли съдържанието им? Да, онзи надпис с малки буквички отзад. И какво разбирате? Почти нищо, само една поредица, която остава абстрактна за вас. Реших да ви помогна в разгадаването на този таен код.

Съдържание на Парабени

Но първо малко история. Почти всичко, което купувате е обозначето като paraben-free. Това означава, че няма парабени. Какъв е проблемът с тях?

От 1950 година насам парабените са широко използвани консерванти в козметичната и фармацевтичната индустрия. Те са ефективни и евтини и предотвратяват развитието на бактерии. През 1990 година парабените бяха счетени за ксеноестрогенни агенти, т.е. имитират естрогена в организма, което може да доведе до рак на гърдата и репродуктивни проблеми. През 2004 година известна британска изследователка открива парабени в ниски концентрация – 20 нанограма на грам от тъканта в рак на гърдата. Свързва го с употребата на дезодоранти, съдържащи парабени. Като резултат на това експерти от много страни препоръчаха ограничението на парабените в козметичните и фармацевтичните продукти. Все още няма убедителни и категорични доказателства за връзката между парабените и рака.

Така или иначе, за да имаме качествен крем, например, в него трябва да има консервант. Днес се използва вещество наречено Phenoxyethanol. Употребява се като фиксатор на парфюми, някои бои, кремове, шампоани, всъщност почто всичко.

Отвъд това, при по-задълбочено четене откриваме, че честата употреба за дълго време на продукт, съдържащ феноксиетанол, е свързана с развитието на контактен дерматит, екзема, репродуктивна токсичност и невротоксичност. Разбира се, това се случва, когато дозата в продукта е повече от допустимата. Това не бива да създава паника, а само да обогати познанията ви.

Съдържание на Консерванти

Като консервант се използва също Benzyl Alcohol, който може да причини силно раздразнение на кожата и трябва да  избягваме употребата на продукти, съдържащи го, в областта около очите.

Sodium hydroxymethylglycinate – разрешената концентрация е до 0,1 %. Силен иритант!

Methylisothiazolinone – след разрешението му за употреба през 2005 случаите на контактен дерматит от продукти, които го съдържат се повишиха драстично.

От детергентите или измивните средства бъдете внимателни с Cocamidopropyl betaine. Намираме го в сапуна за ръце, шампоани, балсами за коса. През 2004 година е обявен за алерген на годината от Американската асоциация за контактен дерматит.

Ammonium lauryl sulfate и Sodium Lauryl Sulfate са детергенти, които причиняват раздразнение на кожата и очите.

Хумектантите са овлажняващи и омекотяващи средсва. Те увеличават нивото на водата в епидермиса. Става въпрос за съставките Propylene Glycol и Propaneidol. Ако страдате от екзема забравете за тях! Допълнително дразнят кожата.

Съдържание на Аромати 

Тук се крият около 200 химически съединения. Те причиняват множество алергични реакции. Първенци са Eucalyptus и Lemongrass.

Евкалиптовото масло има мощно противовъзпалително и антисептично действие. Не се препоръчва при деца. Често причинява контактни алергии. Лимоновата трева ухае прекрасно, но причинява и алергии. Тя не се използва при бременни, тъй като увеличава притока на кръв в малкия таз и матката – може да причини аборт.

Виждате, че купувайки си 1 крем, получавате може би 100 съставки. Бъдете критични и внимателни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *