Капиляри/Съдови образувания

Разширените капиляри са доста често срещан проблем. Засягат се предимно жените (средно 40% от тях) и е съвсем нормално, ако ви притесняват или създават някакъв физиологичен дискомфорт.

Много фактори са в състояние да доведат до появата на неприятните червено-лилави мрежички по лицето или краката. Най-често става въпрос за:

  • Възраст – с увеличаване на възрастта клапите на вените намаляват своята еластичност и тяхната функция отслабва.
  • Факторът наследственост и индивидуални особености – ако сте се родили с по-слаб клапен венозен апарат, рискът от съдови проблеми е значително по-голям. Наличието на роднини с такъв или подобен проблем също качва риска.
  • Хормонални промени – те са характерни за пубертета, бременност и менопауза. Приемането на контрацептиви или други лекарства, съдържащи естроген и прогестерон също може да допринесе за появата на разширени вени и капиляри.
  • Бременност – по време на бременността значително се увеличава обема на циркулиращата кръв в тялото. Това води до уголемяване на вените. Нарастването на матката също оказва повишено налягане върху тези съдове. В повечето случаи разширените вени търпят подобрение до 3 месец след раждането. Следващата бременност обаче увеличава броя на разширените вени и капиляри.
  • Затлъстяване – наднорменото тегло оказва допълнително налягане върху вените и това също е „благоприятно” за разширените съдчета.
  • Застоял начин на живот – продължителното седене или стоене затруднява изтласкването на кръвта от вените в посока към сърцето. Проблемът се задълбочава ако кръстосвате краката продължително, докато седите.
  • Излагане на слънчева светлина – продължителното излагане на слънце често причинява образуването на разширени капиляри по бузите и носа особено при хора с по-светла кожа.

Безспорно най-доброто средство да оставите такъв проблем в миналото е лазерната обработка. Разбира се, не всеки лазер е подходящ за тази цел, но с точния лазер резултатите са гарантирани.

Принципът на действие на лазерите се нарича селективна фототермолиза, т.е. става дума за напълно избирателно премахване на съдчетата без да има засягане на околната кожа. Този принцип е познат отдавна, но до скоро беше предизвикателство да се създаде такава лазерна система, която да предоставя всички възможни комбинации от параметри, за да може успешно да бъдат третирани разнообразните съдови образувания.

Excel V  е именно такава система, тъй като тя комбинира в себе си няколко лазера и прави възможно индивидуализирането на подхода и ефективността на процедурите. Когато става въпрос за третиране на съдове прицелната структура или хромофор, която се атакува, е хемоглобинът. Направени са множество проучвания, които са установили, че най-голяма избирателност спрямо него има дължина на вълната от 532 nm. Това съответства на т. нар. „зелен” или КТР лазер, който е част от концепцията Excel V.  Дължина на вълната от порядъка на 532 nm е идеална, когато става дума за повърхностни съдови образувания. Тя достига само до най-горните слоеве на кожата, където са най-малките капиляри, като тези около ноздрите, гърба на носа, по бузите, както и около глезените. Неслучайно КТР лазерът се приема за златен стандард, когато става дума за премахване на най-фините и червени съдове по лице и тяло.

Към Excel V лазерната система е включен още и модул с дължина на вълната от 1064 nm (Nd:YAG), който е идеален за премахване на по-големи и дълбоки венички и капиляри особено по краката. Енергията на Nd:YAG лазерът достига на по-голяма дълбочина в сравнение с КТР, като същевременно щади епидермиса, както и хора с по-тъмен цвят на кожата. С вградената възможност за промяна големината на лъча може максимално ефективно и безопасно да се атакуват съдове с калибър, както под 1 мм, така и до 4 мм в диаметър и да се контролира дълбочината на проникване на лъча. Накрайникът има различни степени на охлаждане и това води до значителен комфорт на пациентите по време на третирането. Най-общо по време на процедурата лазерната светлина се поема от хемоглобина в съдовете и получената топлина предизвиква фотокоагулация и буквално стените им се залепват.

Освен разширени капиляри и малки вени много успешно се премахват и съдови образувания като хемангиоми, родилни петна, венозни езера, съдови звезди и др., както и повърхностни петънца по кожата.

Желателно е около 2 седмици след подобна процедура да не се спортува, да не се правят масажи, да не се посещават сауна и парна баня, както и да се избягва продължителното статично стоене.

Задължително е да не се излагате на слънце или солариум поне 1 месец след обработване на краката и 3 седмици след третиране на лицето.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *