КАК ДА СЕ СПРАВИМ С МАЗНАТА КОЖА?

пилинг_jessner

Да имаш мазна кожа не е толкова лошо. Себума защитава и съхранява младостта на кожата, което означава, че хората с този естествен блясък обикновено имат по-малко бръчки. Но с тези предимства идват и доста неприятности – свръх-лъскаво лице, запушени пори или ужасът да виждате как гримът ви се стопява по средата на деня.

Какво причинява мазната кожа? Мазната кожа е причинена от хормоналната стимулация на мастните жлези. Получената мазнина се екскретира от жлезата през порите ни до повърхността на кожата, което води до характерен блясък.

Мастните жлези са склонни да се натрупват в определени области на лицето – челото, носа, бузите и брадичката. Затова тези области са склонни да изглеждат свръхмазни, ако сте предразположени към мазна кожа.

Нивото на омазняване на кожата е различна за всеки човек и се влияе както и от хормонални промени (менструация, бременност, менопауза), така и от диета, стрес или времето.

За щастие, има много неща, които можете да направите, за да намалите мазната кожа по лицето. Ето някои от тях:

  1. Прочетете етикетите на продуктите за кожа, които използвате

Някои ключови думи и съставки могат да посочат дали продуктите за грижа за кожата ще ви помогнат да намалите омазняването или да го влошите. Използвайте продукти, обозначени с термини като „не-комедогенни”,„ неакнегенни”,„не запушват порите”. Това показва, че производителят смята, че продуктът е предназначен за хора с мазна или склонна към акне кожа. Дори и да използвате такива продукти обаче, това не е гаранция, че ще помогнат, тъй като кожата на всеки реагира по различен начин.

Потърсете активни съставки, които помагат на мастната жлеза (?) да функционира нормално, като салицилова киселина, бензоил пероксид, ниацинамид, цинк, ретиноиди и сяра. По-леките текстури вероятно ще бъдат по-поносими – те включват серуми, гелове, лосиони или прахове, а не кремове или мехлеми.

  1. Използвайте почистващ продукт за лице

Намокрете кожата си и с малко количество почистващ гел, масажирайте лицето и след това изплакнете.

  1. Не мийте твърде често лицето си

Противно на общоприетото схващане, не е нужно да измивате лицето си често, за да намалите мазнината в кожата си – всъщност, прекалено честото миене, може да доведе до произвеждане на повече мазнина. Когато прекалявате, премахвате естествените защитните мазнини, които могат да направят кожата ви суха, стегната и изсъхнала.

Използвайте мицеларна вода за чувствителна кожа при премахване на грим от лицето си.

  1. Не забравяйте да сложите крем след измиване

Изглежда нелогично да се овлажнява кожа, която винаги е блестяща и мазна, но всъщност това дава на кожата ви допълнителен слой на защита. Нанесете крем, с който да тонизирате и хидратирате лицето си, за да изглежда по-здраво и освежено.

  1. Винаги носете слънцезащитни продукти

Слънцезащитните продукти не трябва да правят лицето ви мазно. Важно е да изберете правилния продукт за вашия тип кожа. Подходяща за мазна кожа е леката формула, която съдържа минерални блокери, като цинков оксид и титанов диоксид.

  1. Сменете грима си

Сменянето на продуктите за грим от кремове на прахове е чудесен начин да се контролира излишното масло. Кремообразните гримове могат да омазнят кожата и да допринесат за запушени пори, докато праховете на минерална основа не са комедони и помагат за скриване на „лъскавата“ кожа.

  1. Нанасяйте сярна маска няколко пъти седмично

Не само, че сярата извлича замърсявания от кожата, но също така действа противовъзпалително. Ако кожата се чувства стегната след маската, нанесете овлажнител, за да избегнете производството на себум.

  1. Използвайте матиращи листчета за лице

Когато сте в движение и нямате как да направите някое от предишните действия, използвайте матиращи листчета за лице. Те запазват грима, попиват излишното омазняване и матират кожата с едно движение.

  1. Избягвайте горещ и влажен климат

Изследванията показват, че горещият и влажен климат може да предизвика излишното производство на себум. Избягването на прегряване през пролетните и летните месеци може да помогне да се намали до минимум количеството пот и производството на мазнина върху кожата.

  1. Избягвайте да докосвате лицето си

Много е изкушаващо да докосвате лицето ви, особено когато сте стресирани или дълбоко замислени – но когато кожата ви вече е мазна, последното нещо, което искате да направите, е да омазните лицето си с ръцете си, да не споменаваме мръсотия и бактерии. Повтарящото се действие на докосване на лицето ви може допълнително да запуши порите и да доведе до акне.

  1. Намалете захарта и нездравословните храни

Консумирането на захар и нездравословни храни – кара нивата на кръвната Ви захар да се увеличават, а панкреасът да отделя инсулин, което може да повиши омазняването и появата на акне. Направете всичко възможно, за да намалите захарта и вредните храни и да ги замените с пълнозърнести храни, семена, бобови растения, зеленчуци и яжте много плодове (ягоди, праскови, манго).

 

Ако не сте сигурни за това какви продукти са подходящи за вашата кожа и лице, можете да запишете час за безплатна консултация в Дерма Вита при нашите дерматолози. Телефони за връзка 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *