Как да предпазим кожата си от меланом и други видове рак

Бенки

 

Можете да намалите риска от меланом и други видове рак на кожата, ако:

Избягвайте слънцето в средата на деня. Слънчевите лъчи са най-силни между 12:00ч. и 16:00ч. Планирайте дейностите на открито по друго време на деня, дори през зимата и когато е облачно. Действието на ултравиолетовите лъчи е през цялата година и облаците не ви защитават от тях. Избягването на най-силното слънце ви помага да избегнете слънчевите изгаряния, които причиняват увреждане на кожата и увеличават риска от развитие на рак. Излагането на слънце, натрупано във времето, също може да причини рак на кожата.

Нанасяйте слънцезащитни продукти целогодишно. Слънцезащитните продукти не филтрират всички вредни ултравиолетови лъчи, но играят важна роля в цялостната програма за защита от слънце. Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF най-малко 15. Нанасяйте достатъчно количество от крема на всеки два часа – или по-често, ако плувате или се потите много. Американската академия по дерматология препоръчва използването на широкоспектърен, водоустойчив слънцезащитен крем със SPF най-малко 30.

     Носете защитно облекло. Слънцезащитните продукти не осигуряват пълна защита от ултравиолетовите лъчи. Добре е да покриете кожата си с плътно тъкани дрехи от естествени материи, които покриват ръцете и краката и шапка с широка периферия, която осигурява по-голяма защита. Не забравяйте слънчевите очила. Потърсете такива, които блокират двата вида UV лъчи – UVA и UVB.

   Избягвайте солариумите. Те също излъчват UV лъчи и могат да увеличат риска от рак на кожата.

   Запознайте се със състоянието на кожата си, за да забележите евентуални промени. Проверявайте редовно кожата си за новообразувания или промени в съществуващите бенки, лунички, подутини и родилни петна.

На 15 май 2019г. за поредна година Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, организира национална кампания за превенция на рака на кожата „ЕВРОМЕЛАНОМА“.

И тази година клиника „ ДЕРМА ВИТА” ще се включи в инициативата с извършване на безплатни профилактични прегледи за меланом и рак на кожата. 

Ако имате дори най-малко съмнение незабавно си запишете час при дерматолог.

Клиника „Дерма Вита”  – Тел.: 02 / 962 25 33(44) и 0884 94 95 81

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *