Какви продукти да НЕ използваме по време на бременност

Бременността може да даде здрава, сияеща кожа! Но за някои жени увеличаването на хормоните при бременноста може да има обратен ефект. Поради променящите се естрогенни нива, често срещано е, че жените да развият акне, дори ако винаги са имали чиста кожа.

Ако сте бременна, ще трябва да коригирате режима на грижа за кожата си. Важно е да следите  какви съставки се съдържат в продуктите, които използвате, тъй като те могат да бъдат абсорбирани в кръвта и на свой ред да достигнат вашето бебе. Когато става въпрос за лечение на акне по време на бременност, най-добре е да се откажете от някои лосиони за акне, гелове и кремове, както и от пилинги, които съдържат следните съставки:

Ретиноидите

Ретиноидите са вид витамин А, който ускорява процеса на обновяване на кожата и предотвратява загубата на еластичност на кожата. Използват се в някои анти-ейдж овлажнители и спомагат за намаляване на бръчките и подобряване на тонуса на кожата. Въпреки че имат полезни качества, експертите препоръчват на бременните жени да се стоят далеч от тях. Високите дози витамин А, са показали, при проучвания, че причиняват вродени дефекти. Някои проучвания показват, че високи дози витамин А по време на бременност могат да бъдат вредни за нероденото дете. Високите дози орални ретиноиди, като изотретиноин (лекарство за лечение на акне), са показали при проучвания, че причиняват вродени дефекти.

Ако сте използвали крем, който съдържа ретиноид, не се паникьосвайте. Не е доказано, че ретиноидите причиняват проблеми в течна форма при бременни жени – лекарите просто са изключително предпазливи.

 

Салицилова киселина

Салициловата киселина е друг не препоръчителен продукт за бременни жени. Тази лека киселина се използва за лечение на някои кожни заболявания, включително акне. Можете да го намерите в редица продукти за кожата, като почистващи препарати и тоник за лице.

Лекарите са предпазливи, като препоръчват на бременните жени да избягват локалната употреба на салицилова киселина. Малките количества, приложени върху кожата – като например салицилова киселина, съдържаща се в тоник за лице, използван веднъж или два пъти на ден – се считат за безопасни. Опасността  е свързана с по-силното използване на киселината, като пилинги , съдържаща салицилова киселина. Този вид  прием в съставките е подобен на приема на един или повече аспирина при бременност. Високи дози са показали при проучвания, че причиняват вродени дефекти и различни усложнения при бременност.

 

Соя

Някои бременни търсят естествени съставки, като соята, в продуктите си за грижа за кожата, мислейки, че нямат вредни ефекти. Това обаче не винаги е така. Докато соевите лосиони и продуктите за лице са обикновено безопасни за употреба, има случаи, в които те не са. Соята има естрогенни ефекти, които могат да направят тъмните петна повече и по-големи. Ето защо най-добре е да се избягват продукти със соя, ако имате тъмни петна върху кожата на лицето, известни също като „маска на бременността“. Маслото от бергамот, което може да се намери в много биологични продукти, може да има същия ефект.

Списък на съставките, които трябва да се избягват по време на бременност:

  • Бета хидроксилна киселина (ВНА)
  • Differin (Аdapalen)
  • Retin A, Renova (третиноин)
  • Ретиноева киселина
  • Ретинол
  • Ретинил линолеат
  • Ретинил палмитат
  • Салицилова киселина
  • Tretinoin (лекарство сродно на ретинол, с виско съдържание на витамин А)

Забележка: Алфа хидроксилните киселини, понякога изброени като AHA, гликолова киселина или млечна киселина, са безопасни.

Когато сте бременна, е важно да обсъдите с вашия дерматолог всеки продукт, който използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *