Има ли начин да се сдобием с тен безопасно?

sea-2211715_1920

Всъщност, не.  Специалистите твърдят, че „няма такова нещо като безопасен тен“ – дори ако използвате SPF. Ако имате по-тъмен тон на кожата и по-лесно потъмнявате това съвсем не означава, че кожата ви не се уврежда на по-дъкбоко ниво. Всяко увреждане от слънцето е опасно. Ако кожата ви показва признаци на изразен тен, това означава, че не използвате достатъчно слънцезащитен крем или той не е достатъчно силен. Трябва да носите широкоспектърна SPF защита от най-малко 30 на всички области на откритата кожа, за да се предпазите.

Колко тен е твърде много? Според професионалистите, почти всякакъв вид тен е твърде много. В много случаи тенът може да причини увреждане по същия начин, по който слънчево изгаряне, може да дехидратира кожата, да ускори признаците на стареене и дори да доведе до меланом (рак на кожата). Съветът на дерматолозите е да се насладите на слънцето отговорно.

Казаното до тук не означава, че трябва да се страхувате да излезете навън. Но вместо да лежите на плажа излагайки се целеносочено на слънце е по-добре да поплувате, да се разходите или да постоите под чадъра.  Не се отказвайте от летните спортове, но бъдете внимателни. Не стойте на пряка слънчева светлина за дълги периоди от време. Ако имате избор, опитайте се да стоите на плажа в часовете преди 10 часа сутринта и след 3 часа следобяд. В този часови прозорец слънцето е най-щадящо.

За да се погрижите за кожата селед лятото, не забравяйте да посетите своя дерматолог!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *