Берлок дерматит

sensual woman smelling perfume, golden perfume bottle

Едва ли има жена, която да не обожава аромата на хубавия парфюм и да не иска да му се наслаждава всеки ден. Несъмнено приятното ухание повишава както настроението, така и самочувствието ни. Може ли обаче ползването на парфюм да доведе до някакъв проблем? За съжаление да и този проблем си има име – берлок дерматит.

Болшинството от парфюмите съдържат в състава си различни етерични масла. Когато се напръскате с парфюм, съдържащ такива масла и се изложите на слънце да речем, на мястото (най-често зад ушите и шията) се получава много характерна и трайна тъмно-кафява пигментация, заемаща формата на разтеклия се парфюм. Понякога първоначално може да има и силно зачервяване, подуване с мехурчета, парене и сърбеж, които след това преминават в петна.

Кои са главните виновници за берлок дерматита?

Установено е, че най-често се дължи на масло от бергамот, който участва в немалко парфюми, одеколони и дезодоранти. Някои варианти на маслото се извличат от кората на определен сорт портокали, отглеждани в Италия и Южна Франция.  Други масла, участващи в състава на парфюмите, които причиняват този дерматит, са лавандулово и канелено масло. Подобна реакция може да се получи и по ръцете, ако преди излагане на слънце сте имали контакт с някои видове лайм, див копър, пащърнак или лютиче, както и при опити за избелване на някои части на лицето с лимони.

Странното наименование на този дерматит „Берлок” има френски и германски корени и в превод означава дребно украшение, дрънкулка, тъй като понякога петната, които се получават наподобяват формата на висулка или медальон. Развитието на берлок дерматит след нанасяне на парфюм последвано от излагане на слънце е форма на т. нар. фотоалергична реакция. Етеричните масла фотосенсибилизират кожата и комбинацията с УВ лъчи отключва дерматита.

Като цяло берлок дерматитът се ограничава само в местата, където е нанесен парфюмът или друг козметичен продукт богат на етерични масла – шия, особено зад ушите, деколте, китки, вътрешна част на лактите и др. Първоначалната реакция може доста да варира – от леко порозовяване до силно подуване с образуване на мехури. След като отзвучи първоначалното възпаление неговото място се заема от тъмни петна, които изчезват трудно и бавно в продължение на много месеци. Ако продължите с комбинацията парфюм + слънце, може да си гарантирате дългогодишното присъствие на разнообразна по форма тъмнокафява оцветка. Така че ако забележите появата на тъмночервени или кафеникави петна на посочените места по тялото, е повече от препоръчително да се консултирате с дерматолог.

За вашата превенция е препоръчително когато имате контакт с растения и плодове, богати на етерични масла, веднага след това да измиете добре ръцете или тялото си със сапун. Имайте предвид, че слънцезащитните продукти сами по себе си не могат да превантират такава фотоалергична реакция. Макар берлок дерматитът да не е сериозно заболяване, ако не се вземат адекватни мерки навреме може да се превърне в постоянен проблем. Затова при най-малки съмнения от ваша страна, че се случва нещо нередно или необичайно, бързо потърсете помощта на квалифициран дерматолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *